Hlavní obsah

Konec jedné švýcarské pohádky. Všichni obyvatelé museli opustit malebnou horskou vesničku, možná navždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato sobota byla vůbec prvním dnem, kdy se v neveliké švýcarské vesničce Brienz/Brinzauls v kantonu Graubünden (neplést s třítisícovou vesnicí ležící na břehu jezera Brienz v jiném kantonu) neprobudil ani jeden člověk. Bezmála sto obyvatel vesničky bylo nuceno ji k pátku večer opustit. Zda se do ní budou moci vrátit, není v tuto chvíli ani trochu jisté.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Geologové očekávají, že k sesuvu půdy dojde v následujících týdnech

Článek

Vesnice Brienz byla vyhodnocována z geologického pohledu jako riziková už nějakou dobu. Podloží, na kterém stojí, se svažuje směrem do údolí, kvůli čemuž je i věžička kostela nakloněná a v domech se nezřídka objevují velké trhliny. Nyní přišlo to, čeho se někteří ve skrytu duše už nějakou dobu obávali. Vesničané dostali 48 hodin na to, aby si zabalili vše, co stihnou a opustili své domovy, píše BBC.

Geologové očekávají, že k sesuvu půdy dojde v následujících týdnechVideo: Reuters

Důvodem bylo varování geologů, že na místě bezprostředně hrozí gigantický sesuv půdy, který by mohl uvést do pohybu až dva miliony kubíků skály z hory, jež shlíží na vesnici. Netřeba asi dodávat, že takový sesuv půdy by Brienz, ležící necelých 10 kilometrů od známého lyžařského střediska Lenzerheide, beznadějně pohřbil.

Poté, co si místní sbalili vše potřebné, došlo i na záchranu domácího zvířectva. Do bezpečí byly odvedeny mimo jiné i tamější dojné krávy. Turbulentní vývoj v Brienzu vyvolal mnoho otázek směrem k bezpečnosti některých horských komunit v souvislosti s oteplováním v Alpách.

Nezbývá než se modlit

Právě švýcarské regiony se ukazují být velmi senzitivní na klimatické změny. Společně s roztáváním permafrostu vysoko v horách dochází častěji k sesuvům půdy. Některé hory byly vždy relativně nestabilní, v poslední době však dochází k pohybům půdy výrazně častěji.

Silné deště by teď mohly uvést horu nad vesnicí Brienz do pohybu. Nyní tak vesničané čekají v dočasném ubytování na sesuv skály, k němuž by nejspíše mělo dojít ještě během května, a modlí se, aby minul jejich domovy.

Trochu až pohádkově vyhlížející vesnička, kterých je ostatně v kantonu Graubünden nepřeberně, leží v nadmořské výšce 1144 metrů nad mořem a není historicky bezvýznamným místem. První zmínka o ní pochází už z roku 840, pod názvem Brienzola. Ve 12. století už byla ekonomickým centrem churského biskupa.

V jedné z nejmalebnějších vesnic Švýcarska žije více krav než lidí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám