Hlavní obsah

Svět truchlí pro prince Philipa. Napříč Británií zazněly smuteční salvy

Londýn

Spojeným královstvím se odpoledne rozduní dělostřelecké salvy. Na počest prince Philipa, který zemřel včera ve věku nedožitých sta let na zámku Windsor, je vypálily děla napříč zemí, například z Tower of London, Cardiffského hradu, Hillsborough Castle v Severním Irsku nebo z Gibraltaru.

Záznam: Dělostřelecká salva na počest zesnulého prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

Skon manžela britské královny Alžběty II. oznámil Buckinhamský palác v pátek po poledni. Philipovi, známému také jako vévoda z Edinburghu, bylo 99 let a za dlouhá léta po boku královny proslul svou bezprostředností. Od letošního února do března pobýval v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a po neupřesněném zákroku na srdci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Květiny zaplavily prostranství před Buckinghamským palácem a hradem WindsorVideo: AP

To máte pyžamo? Princ Philip se nebál zavtipkovat při žádné příležitosti

Evropa

Vlajky na Buckinghamském paláci byly staženy na půl žerdi a na jeho brány bylo podle záběrů z britských médií umístěno oznámení o vévodově úmrtí. Také na úvodní internetové stránce královské rodiny se objevila fotografie prince Philipa a jeho úmrtní oznámení.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Lidé přinášejí květiny k hradu Windsor, kde princ Philip v pátek zemřel.

Posledním místem vévodova odpočinku bude královská hrobka na hradě Windsoru, předtím bude jeho tělo uloženo v londýnském Svatojakubského paláci, napsal list Financial Times. Očekává se také, že Británie bude ode dneška po osm dní držet smutek.

Odchází stálice královny a tvář generace, truchlí Commonwealth nad princem Philipem

Evropa

Vévoda nebude mít kvůli koronavirovým omezením státní pohřeb a rakev s jeho tělem nebude veřejně vystavená. „Členové veřejnosti musí být bohužel požádáni, aby se nepokoušeli zúčastnit událostí souvisejících s pohřbem," uvedla podle agentury Reuters královská heraldická společnost College of Arms.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lidé chodí na prince Philipa vzpomínat i k plotu Buckinhamského paláce v Londýně.

Pohřeb se v souladu s tradicí i Philipovými přáními bude podle ní konat v kapli svatého Jiří na hradě Windsoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám