Hlavní obsah

To máte pyžamo? Princ Philip se nebál zavtipkovat při žádné příležitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V pátek zesnulého prince Philipa si svět nebude pamatovat jen jako chotě nejdéle vládnoucí britské královny Alžběty II. Srdce veřejnosti si získal také svým typickým suchým humorem, kterým se vydával až na samou hranici společenského faux pas. Neváhal tak odlehčit takřka žádnou oficialitu.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Princip Philip na archivním snímku z roku 2012

Článek

Během návštěvy Nigérie například princ Philip okomentoval tradiční roucho tamního prezidenta poznámkou, že „vypadá, jako by se chystal do postele“.

Paraguayskému diktátorovi Alfredu Stroessnerovi během státní návštěvy zase řekl, že „je prima být v zemi, které nevládne její vlastní lid” a na Kajmanských ostrovech se Philip pídil po tom, zda nejsou tamní obyvatelé potomky pirátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Philip si v roce 1947 vzal za manželku Alžbětu II. Po jejím boku strávil celý životVideo: Reuters

"Stále bojujete oštěpy?" zeptal se jindy během návštěvy Austrálie jednoho z domorodců. Servítky si britský princ nebral ani při návštěvě Pekingu. Poté, co si čínskou metropoli prohlédl, konstatoval, že je „hrozná“.

Británie truchlí, královna bude držet osmidenní smutek

Zahraniční

Říšský kancléř Kohl

Někdejšího německého kancléře Helmuta Khola zase britský princ neváhal oslovit nacistickým titulem „říšský kancléř“.

Phillip nešetřil ani Rusko. „Chtěl bych se podívat do Ruska, a to i přesto, že mi ti parchanti povraždili půl rodiny,“ pronesl v roce 1967.

O necelých dvacet let později se princ Philip pustil pro změnu do Číňanů. „Nezůstávejte tu příliš dlouho, jinak budete mít šikmé oči," doporučoval s nadsázkou britským studentům na stáži v Číně v roce 1986. Dva roky na to zase gratuloval Britům, kteří se vrátili z Papuy-Nové Giuney: "Dokázali jste to. Nebyli jste snědeni."

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

Hlavně doneste pivo

Když se Philippovi zachtělo, zlehčil i svou ceremoniální roli. Na slavnostní večeři v roce 2004 prohlásil, „že kašle na zasedací pořádek, jen ať mu dají najíst“. Jindy během slavnostní večeře v Římě poté, co mu tehdejší italský předseda vlády Giuliano Amato nabídl italské víno, odpověděl: "Přineste mi pivo. Je mi jedno jaké, ale přineste mi pivo."

Princ Philip zemřel

Evropa

Při konverzaci se skotským dopravním instruktorem se zase princ ptal, jak donutí aspiranty na řidičské oprávnění zůstat střízlivé až do složení zkoušek. Při setkání se sirem Eltonem Johnem se Phillip tázal, zda je to ten člověk, který vlastní to odporné auto. Mluvil o jeho zlatém voze Aston Martin.

Princ Philip ale dokázal mluvit i vážně a nejen díky svému postavení v královské rodině se těšil obrovskému respektu. Využít toho dokázal například v dobročinných aktivitách. Byl předsedou nebo členem více než 780 charitativních organizací. Byl vášnivým lovcem, ale stejně vášnivě obhajoval ochranu přírody. „Likvidace divoce žijících živočichů přinese zcela jistě ničivé změny i naší existenci na této planetě,“ uvedl například už v 70. letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám