Hlavní obsah

Odchází stálice královny a tvář generace, truchlí Commonwealth nad princem Philipem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Nové Dillí/Canberra/Wellington
Aktualizováno

Symbol monarchie, tvář své generace, oddaný manžel – i tak označují státníci z celého světa v pátek zesnulého Prince Philipa, manžela britské královny Alžběty II. Slova smutku zaznívají především ze zemí britského Společenství národů, takzvaného Commonwealthu, pro něž byl Philip důležitou postavou. Český prezident Miloš Zeman ocenil připomněl Philipův „šarm, noblesu a intelekt”.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Princ Filip v roce 2017

Článek

Princ Philip zemřel v pátek ráno na hradě Windsor, kde s královnou pobýval od začátku koronavirové pandemie. Bylo mu 99 let, v červnu by oslavil sté narozeniny.

Jeho smrt zasáhla britskou veřejnost, která okamžitě začala k bráně Buckinghamského paláce pokládat květiny. V průběhu dne pak přicházely kondolence i ze stran politiků, především těch reprezentujících státy Commonwealthu.

Živě: Záběry od Buckhinghamského paláce v Londýně a od hradu WindsorVideo: Reuters/AP

Princ Philip zemřel

Evropa

Na Novém Zélandu připravují na počest zesnulého vévody národní vzpomínkovou bohoslužbu. Premiérka Jacinda Ardernová nařídila, aby všechny státní budovy vyvěsily vlajku na půl žerdi.

„Budeme s láskou vzpomínat na pomoc, kterou Princ Philip poskytl tolika mladým Novozélanďanům prostřednictvím cen Vévody z Edinburghu. Za více než padesát let udílení cen dokázaly tisíce mladých lidí dokončit výzvy, které jim změnily život,“ dodala. Připomněla také návštěvy, které Philip spolu s manželkou na Nový Zéland podnikl – první v roce 1953 a poslední v roce 2002.

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

Australský premiér Scott Morrison připomněl mezinárodní program, který nesl titul Vévody z Edinburghu a motivoval účastníky k osobnímu rozvoji. „Tento projekt podpořil více než 775 tisíc mladých Australanů v hledání jejich potenciálu,“ napsal v dopise Morrison. Zároveň za celou Austrálii vyjádřil upřímnou soustrast a požehnání královské rodině. „Ztělesňoval generaci, kterou už nikdy neuvidíme,“ dodal.

Soustrast královské rodině vyjádřila také skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Skotské strany zároveň pozastavily z úcty k zesnulému vévodovi kampaň pro nadcházející parlamentní volby.

Přidal se také protějšek skotské premiérky z Walesu. „Sloužil koruně s nezištnou oddaností a velkorysostí ducha,“ vyjádřil upřímnou soustrast první ministr Walesu Mark Drakeford.

Pro kanadského premiéra Justina Trudeaua byl zesnulý Vévoda z Edinburghu „vyznamenaným námořním důstojníkem, oddaným filantropem a stálicí v životě královny Alžběty”. „Princ Philip obrovsky přispěl sociální struktuře naší země i světa,” napsal Trudeau.

Jeden z domorodých kmenů žijící v souostroví Vanuatu ho dokonce uctívá jako boha. Odešel jeden ze symbolů novodobé britské monarchie
Tomáš Petříček, český ministr zahraničí

Dalším z kondolentů byl indický premiér Naréndra Módí. „Princ Philip měl vynikající vojenskou kariéru a stál v čele řady obecně prospěšných iniciativ,“ vzpomněl.

Petříček: Philip byl symbol monarchie

Český prezident Miloš Zeman zaslal královně Alžbětě II. v pátek kondolenční dopis. Připomněl návštěvu Prahy, kterou královský pár podnikl v roce 1996.

„Prince Philipa jsem vždy považoval za jedinečnou osobnost, která svým šarmem, noblesou a intelektem reprezentovala Velkou Británii v tom nejlepším smyslu slova. Jeho celý život je svým způsobem neuvěřitelnou kronikou moderních dějin nejen Velké Británie, ale celé Evropy,” napsala hlava státu v dopise.

Prezident Zeman: Princ Philip byl jedinečná osobnost

Domácí

Za Českou republiku vyjádřili upřímnou soustrast také velvyslanec v Londýně Libor Sečka či ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Princi Philipovi bylo 99 let, téměř 70 let stál po boku královny Alžběty. Jeden z domorodých kmenů žijící v souostroví Vanuatu ho dokonce uctívá jako boha. Odešel jeden ze symbolů novodobé britské monarchie,“ napsal na Twitteru.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám