Hlavní obsah

Švédsko zablokovalo vydání dvou Turků označovaných Ankarou za teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský nejvyšší soud zastavil vydávací proceduru v případě dvou občanů Turecka, které Ankara považuje kvůli „teroristickému spolčení“ a jejich údajné příslušnosti k hnutí Fetullaha Gülena za strůjce pokusu o převrat v roce 2016.

Foto: Yves Herman, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) se zdraví se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem na nedávném summitu NATO. Uprostřed šéf Aliance Jens Stoltenberg

Článek

Soudci podle serveru Deutsche Welle dospěli k závěru, že důkazy o členství obou mužů ve zmíněné organizaci a „teroristickém spolčení“ nejsou dostatečné, a navíc jim švédské úřady už přiznaly status uprchlíka.

Verdikt soudu by tak mohl znova rozvířit spor ohledně členství Švédska v Severoatlantické alianci (NATO), respektive ratifikaci přístupové smlouvy ze strany Ankary.

Turecko a Maďarsko jsou poslední dvě země NATO, které vstup Švédska do Aliance ještě neratifikovaly.

Ankara schválení smlouvy blokuje s odůvodněním, že Švédsko poskytuje útočiště „teroristům“. Takto turecké úřady označují především stoupence Gülenova hnutí a také členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týden na summitu NATO ve Vilniusu slíbil, že předloží parlamentu žádost o ratifikaci začlenění Švédska do Aliance „co nejdříve“. Bude to prý ale až v říjnu, kdy se turečtí poslanci poprvé sejdou po letní přestávce.

Erdogan ale současně varoval Stockholm před tolerováním akcí, na nichž účastníci pálí korán.

„Očekáváme, že Švédsko přestane tolerovat útoky na korán, které urážejí více než dvě miliardy muslimů na celém světě,“ řekl v narážce na demonstrace z posledních týdnů ve Stockholmu.

O vstupu Švédska do NATO bude turecký parlament hlasovat nejdříve v říjnu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám