Hlavní obsah

Švédsko vstoupilo do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko se ve čtvrtek stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. To následně potvrdilo, že Švédsko splnilo podmínky přistoupení do Aliance stanovené článkem II Protokolu Severoatlantické smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Švédský premiér Ulf Kristersson a šéf americké diplomacie Antony Blinken

Článek

Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že Švédsko o vstup do NATO požádalo kvůli nevyprovokované ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, a prohlásil, že Aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Kristersson předtím na síti X oznámil, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ho formálně informoval, že všichni členové Aliance už přijali přístupový protokol a přizval Švédsko k přistoupení k Severoatlantické smlouvě. „Švédsko se tak brzy stane 32. členem NATO,“ uvedl Kristersson v příspěvku.

Stoltenberg poté vstup Švédska do NATO uvítal jako historickou událost a zdůraznil, že severská země má nyní konečnou záruku bezpečnosti. Kristersson na slavnostní ceremonii ve Washingtonu ujistil, že jeho země bude sdílet břemeno, odpovědnost a rizika se svými spojenci.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře. Zatímco o Finsko se Aliance rozšířila začátkem loňského dubna, vstupu Švédska dlouho bránily Turecko a Maďarsko. Ankara připojení severské země k Alianci schválila letos v lednu. Poslední překážka rozšíření pak padla 26. února, když rozšíření Aliance o Švédsko schválil po měsících průtahů i maďarský parlament.

Maďarský prezident pár hodin po nástupu do funkce podepsal vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám