Hlavní obsah

Švédsko povede poprvé žena. Vládu bude řídit ekonomka Anderssonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Novou předsedkyní švédské vlády bude sociální demokratka Magdalena Anderssonová. Do úřadu ji ve středu schválil parlament. Anderssonová bude první ženou v této funkci v dějinách země.

Foto: Fredrik Persson, ČTK/AP

Magdalena Anderssonová bude první ženou v čele švédské vlády

Článek

Ačkoli je Švédsko považováno za jednu z nejrovnoprávnějších zemí světa, co se týče mužů a žen, v čele vlády jako jediné ze severských zemí dosud ženu nemělo. Čtyřiapadesátiletá ministryně financí ve funkci nahradí premiéra Stefana Löfvena, který podal demisi před dvěma týdny.

Švédsko a Dánsko pozastavily podávání vakcíny od Moderny mladším ročníkům

Zahraniční

Ve středu nominaci Anderssonové ve 394členném parlamentu podpořilo 117 poslanců, 174 zákonodárců bylo proti a 57 poslanců se hlasování nezúčastnilo. Anderssonová ke svému zvolení potřebovala, aby proti ní nehlasovala více než polovina poslanců.

Novou premiérku čeká podle agentury Reuters nelehká situace. Zdá se, že parlamentem ještě ve středu neprojde vládní návrh rozpočtu.

Anderssonová pochází z Uppsaly. Do mládežnické organizace sociální demokrace vstoupila už během studií v roce 1983. V minulosti působila jako státní tajemnice na ministerstvu financí či politická poradkyně. V roce 2009 ji vláda jmenovala do pozice vrchní ředitelky Švédského daňového úřadu.

Od roku 2014, kdy se stala poslankyní, stojí v čele ministerstva financí. Loni se stala také první ženou v čele Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám