Hlavní obsah

Švédsko pohrozilo přitvrzením, bojí se třetí vlny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová pohrozila, že je připravena použít novou tvrdší legislativu, jež umožňuje uzavřít tělocvičny, restaurace a kadeřnictví, uvedla agentura AFP. Země se bojí třetí vlny pandemie.

Článek

„Dnes neuděláme žádná opatření ohledně prohloubení lockdownu, ale jsme připraveni použít i zákon o pandemii,“ řekla Hallengrenová novinářům. „Aktuálně nevěříme, že to je nutné, ale přirozeně nebudeme čekat, až bude příliš pozdě,“ dodala.

Od půlky prosince počet nově nakažených případů ve Švédsku klesá, ale v poslední době se pokles zastavil a zdravotničtí experti se obávají, že by třetí vlna mohla být za dveřmi. Už na počátku února Švédsko znamenalo nárůst nakažlivější britské mutace koronaviru, touto mutací bylo nakaženo 11 procent infikovaných.

Vrchol druhé vlny přešel Švédskem 23. prosince, kdy testy odhalily 11 376 případů a sedmidenní průměr nových případů činil 7136 denně. V úterý švédské laboratoře hlásily 1905 nových případů, přičemž zemřelo dalších 34 nakažených.

Foto: TT News Agency, Reuters

Švédky v metru s rouškami

Švédsko prodlužuje opatření. Středoškoláky ale pustí do lavic i na hřiště

Koronavirus

V desetimilionové zemi se nákaza potvrdila už u 617 869 lidí, z nichž 12 487 zemřelo. Je to výrazně více než v ostatních skandinávských zemích, byť méně než v ČR, kde se nákaza potvrdila už u 1 112 322 osob, z nichž 18 596 zemřelo.

Švédsko je známé velmi uvolněným přístupem k pandemii. Loni na jaře žádná omezení nezavedlo, jenomže to nepřineslo výsledky. Vysoký počet obětí byl nejen na jaře, ale i na podzim, protože se kolektivní imunita nedostavila. Od listopadu proto začalo zpřísňovat opatření, byť ve srovnání s dalšími zeměmi jen málo - setkávat se nově mohlo jen osm lidí a byl zakázán prodej alkoholu po osmé večer.

Omezen byl i počet lidí v nákupních střediscích, na plaveckých stadionech a dalších sportovištích. V dopravní špičce také doporučují nosit lidem v prostředcích městské hromadné dopravy roušky.

Švédsko poprvé doporučuje lidem nošení roušek

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám