Hlavní obsah

Demonstranti v Torontu strhli sochu učitele z 19. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Demonstranti v Kanadě strhli sochu tvůrce kanadského systému škol pro původní obyvatele Egertona Ryersona. Reagovali tak na nález masového hrobu s ostatky více než 200 dětí kanadských původních obyvatel na někdejší katolické škole. Papež František dal v neděli najevo lítost, představitelé tamní komunity jeho vyjádření ale nepřijali, chtějí omluvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Kanadě strhli sochu zakladete církevních škol, na jejichž pozemku se našly ostatky 215 dětíVideo: Reuters

 
Článek

Egerton Ryerson byl jeden z nejvýznamnějších kanadských pedagogů a myslitelů 19. století. Zásadně se podílel na formě kanadských internátních škol pro původní obyvatele. Vláda s ním také několikrát konzultovala vznik zákonů, které se bezprostředně týkaly záležitostí Indiánů.

V roce 2018 jeho sochu v Torontu poškodili dva podporovatelé hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) tak, že na ni vylili růžovou barvu.

Kolonialista Charles Darwin? Muzeum přezkoumá „urážlivou“ výstavu

Evropa

Na konci května letošního roku bylo u bývalé katolické školy Kamloops nalezeno 215 dětských ostatků pohřbených v neoznačených hrobech. Událost šokovala zástupce domorodých obyvatel, kteří vyzvali Vatikán, aby se za činy omluvil. Ten tak zatím neučinil.

V reakci na nález hrobů se první červnový den vydali na Ryersonovu sochu opět zaútočit vandalové, 6. června se jim pak podařilo ji úplně shodit.

Oxfordská univerzita odmítla odstranit sochu kolonizátora

Zahraniční

Vyšetřovací zpráva kanadských úřadů z roku 2015 označila systém, kterého byla škola v Kamloops součástí, za „kulturní genocidu“. Podle zprávy vládní systém, který fungoval mezi roky 1831 a 1996, násilně vyhnal z domovů na 150 tisíc dětí, z nichž mnohé byly v internátních školách vystaveny týrání, sexuálnímu zneužívání a hladovění.

Bývalý kanadský premiér Stephen Harper se původním obyvatelům z řad kanadských Indiánů a Inuitů za útisk omluvil v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám