Hlavní obsah

Strausse-Kahna žaluje další žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová podá v úterý žalobu na bývalého výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna pro pokus o znásilnění z roku 2002. Strauss-Kahn na ni podá žalobu pro pomluvu.

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová

Článek

Úmysl žalobu podat ohlásila jednatřicetiletá Banonová hned po vypuknutí sexuální aféry Strausse-Kahna v USA v polovině května. Řekla tehdy, že na ni v roce 2002 Strauss-Kahn, tehdy významný činitel Socialistické strany, sexuálně zaútočil a že se s ním musila poprat, aby se ubránila. Od okamžitého podání žaloby ji prý tehdy odradila její matka, která byla za socialisty poslankyní. Teď prý toho lituje.

Zpráva o nadcházejícím podání žaloby v Paříži přišla krátce poté, co se začala hroutit žaloba proti Straussu-Kahnovi ve Spojených státech. Advokát David Koubbi v pondělí ale řekl, že pro podání žaloby se jeho klientka a on rozhodli už v polovině června a že nechtějí, aby se žaloby Banonové pokoušela nějakým způsobem využít americká justice.

Strauss-Kahn po informaci o záměru Banonové pověřil své právníky, aby proti ní podali žalobu pro pomluvu, protože věci, o nichž Banonová mluví, jsou "imaginární".

Přišel o vedení MMF i volby

Strauss-Kahn je v USA obviněn z toho, že se pokusil znásilnit pokojskou newyorského hotelu, kde byl ubytován, a přinutil ji k orálnímu sexu. Koncem minulého týdne se však prokázalo, že žena v některých bodech pod přísahou lhala. Obvinění ale nebylo staženo. Strauss-Kahn tvrdí, že je nevinen.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Dominique Strauss-Kahn ještě jako šéf Mezinárodního měnového fondu

Kvůli aféře musil odstoupit z pozice šéfa Mezinárodního měnového fondu a zjevně přišel o šanci kandidovat v jarních francouzských prezidentských volbách, v nichž se mu přičítaly velké šance na vítězství.

Po obratu vyšetřování v USA se ale o jeho možné kandidatuře znovu začalo ve Francii debatovat. Podle dnes oznámených výsledků průzkumu veřejného mínění si 42 procent Francouzů myslí, že by byl dobrým prezidentem.

Reklama

Související články

O osudu Strausse-Kahna se zatím nerozhodlo

O zproštění alespoň části obvinění bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu v případě sexuálního útoku na pokojskou hotelu Sofitel zatím není rozhodnuto,...

Výběr článků

Načítám