Hlavní obsah

Stoltenberg se přesune z NATO do křesla šéfa norské centrální banky

– Oslo • Aktualizováno

Uprostřed ukrajinsko-ruské krize musí Severoatlantická aliance hledat svého nového šéfa, píše server týdeníku Focus. Generální tajemník Jens Stoltenberg se stane novým šéfem norské centrální banky, oznámilo norské ministerstvo financí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Generálním tajemníkem NATO je Stoltenberg, původní profesí ekonom, od roku 2014. Jeho současný mandát vyprší 30. září 2022.

Stoltenbergova kandidatura na post šéfa centrální banky byla a je chápána jako kontroverzní kvůli jeho blízkému přátelství se sociálnědemokratickým premiérem Jonasem Gahr Støhrem. Navíc byl Støhre členem vlád, jejichž předsedou byl právě Stoltenberg.

Norskou centrální banku povede prozatím od 1. března Ida Wolden Bacheová, zástupkyně dosavadního šéfa a hlavní soupeřka Stoltenberga. Očekává se, že Stoltenberg nastoupí do nové funkce na začátku prosince. Na starosti bude mít stanovování úrokových sazeb a řízení finanční stability, ale také dohled nad norským státním investičním fondem. Ten je největší na světě, jeho aktiva činí 1,4 bilionu USD (29,7 bilionu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám