Hlavní obsah

S Ruskem nebudeme vůbec diskutovat, píše starosta Řeporyjí Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeporyje coby samostatná městská část nehodlají s Ruskou federací diskutovat o plánovaném pomníku, který připomene roli vlasovců. Nic na tom nezmění ani protest ruské ambasády, která tvrdí, že by byl pomník porušením mezinárodních závazků ČR. Starosta městské části Pavel Novotný (ODS) to uvedl v dopise, který prostřednictvím ambasády adresoval přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Profimedia.cz

Generál Andrej Vlasov na snímku z roku 1941 při kontrole Ruské osvobozenecké armády před jejím odjezdem.

Článek

„Nebudeme o našem záměru zbudovat jim (vlasovcům) pomník ani o jejich historické roli s nikým zvenčí diskutovat a už vůbec o tom nebudeme diskutovat s Ruskem, symbolem okupační moci, lži a porušování lidských práv,“ píše Novotný, který chce ve středu odpoledne dopis osobně doručit na ruskou ambasádu v Praze.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Zemřelo jich při tom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává. Velitel Andrej Vlasov byl po skončení války Sověty popraven.

Zeman chce v Moskvě uctít také památku vlasovců

Domácí

Novotný v neformálně pojatém dopise uvádí, že si nedělá přehnané iluze o generálu Vlasovovi a ROA. Řeporyje si ale podle něj pamatují vlasovce jako zachránce, jejichž útok na východní břeh Vltavy v květnu 1945 byl jedním z rozhodujících okamžiků Pražského povstání a zásadním způsobem rozhodl o tom, že Praha neskončila v rozvalinách.

„V okolí vsi je dodnes řada neoznačených, nedůstojných hrobů zachránců Prahy z řad ROA a stydím se, že jsme se rozhodli napravit historickou křivdu, zásadně ovlivněnou bolševickou propagandou, až teď,“ uvedl Novotný. „Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s vlasovci než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí,“ dodal.

„Budou-li zdejší lidé chtít stavět pomník, protože mají pocit, že ho Řeporyje a Praha vlasovcům dluží, tak ho prostě postaví,“ shrnul Novotný.

Pomník maršála Koněva se přestěhuje na jiné místo, rozhodli zastupitelé Prahy 6

Domácí

Ruské velvyslanectví letos v srpnu kritizovalo Prahu, že nechce na Staroměstskou radnici vrátit pamětní desku upomínající na osvobození hlavního města Rudou armádou v čele s maršálem Ivanem Koněvem. Podle Vojenského historického ústavu je ale text historicky nepřesný.

Koněv, respektive jeho socha v Praze 6 se před několika měsíci stala tématem sporu, neboť městská část po opakovaných poškozeních vandaly přistoupila k zakrytí pomníku a následně zastupitelstvo rozhodlo o jeho přemístění.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počmáraná socha maršála Koněva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám