Hlavní obsah

V Řeporyjích chtějí pomník vlasovců, ruská ambasáda protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeporyje

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) plánuje ve své městské části vybudovat pomník vlasovcům. Záměr bude projednávat tamní zastupitelstvo 16. prosince. Podle ruského velvyslanectví by pomník porušil mezinárodní závazky Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů. Nevměšujte se do záležitostí suverénní samosprávy, vzkázal obratem Novotný.

Foto: Profimedia.cz

Generál Andrej Vlasov na snímku z roku 1941 při kontrole Ruské osvobozenecké armády před jejím odjezdem.

Článek

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Jejich velitel Andrej Vlasov byl sovětský generál, kterého zajali nacisté. Po skončení války jej Sověti popravili.

Pro Rusko představují vlasovci kolaborantskou ozbrojenou formací vytvořenou nacistickým Německem. "V souladu s Chartou Mezinárodního vojenského tribunálu v Norimberku jsou zločiny Andreje Vlasova a jeho kompliců kvalifikovány jako účast na spáchaných nacisty válečných zločinech a zločinech proti lidskosti a napomáhání jim," uvedla dnes ruská ambasáda na facebooku.

Pokud by byl pomník vlasovcům v Řeporyjích postaven, znamenalo by to podle velvyslanectví porušení závazků Česka vůči Úmluvě o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968.

Podle Novotného je ale ruská strana nemá do rozhodování městské samosprávy co mluvit. „Řeporyje jako suverénní městská část považuje stanovisko velvyslanectví Ruské federace za vměšování se do vnitřních záležitostí městské části,” vzkázal s tím, že ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevský není - stejně jako prezident Vladimír Putin - v jeho městské části vítán.

Vyjádřete se, vyzývá občany starosta

Záměr vybudovat pomník bude projednávat zastupitelstvo Řeporyjí v polovině prosince. Výzva, aby se lidé žijící v Řeporyjích zapojili do debaty o výstavbě pomníku vlasovců, by měla být zveřejněna v novém čísle radničního časopisu, uvedl Novotný.

Petříček: Smlouvu s Ruskem dodržíme, Koněv může stát i jinde

Domácí

Podle něj lidé na místní zastupitelstvo příliš nechodí, ale tentokrát by chtěl, aby k záměru řekli svůj názor. Zastupitelé jsou podle Novotného jednotní a stavbu pomníku podporují koaliční partneři i opozice, řekl dále.

V Řeporyjích podle Novotného stále žijí pamětníci květnových událostí roku 1945. "Vlasovci do Řeporyjí dorazili už 6. května," řekl Novotný.

Osud Prahy se psal v Řeporyjích

"Řeporyje zvažují, že formou pamětní desky připomenou večer 6.5.1945, kdy se zde ubytovali generálové Vlasov (zdravotní středisko, tehdy vila) a Buňačenko (dům, kde je dnes lékárna u staré školy) a při poradě, zřejmě na zahradě dnešního střediska, rozhodli o útoku na vnitřní Prahu, což naprosto zásadně ovlivnilo průběh pražského povstání, jak řekl pan Žáček (historik a poslanec Pavel Žáček, ODS). O osudu Prahy se fakticky rozhodlo v Řeporyjích," napsala městská část v lednu na Facebook.

Starosta Novotný je obviněn za výroky proti Ondráčkovi

Domácí

Vlasovci na konci války pomohli v Praze povstalcům v boji s Němci. Zemřelo jich přitom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává.

Ruské velvyslanectví letos v srpnu kritizovalo Prahu, že nechce na Staroměstskou radnici vrátit pamětní desku upomínající na osvobození hlavního města Rudou armádou v čele s maršálem Ivanem Koněvem. Podle Vojenského historického ústavu je ale text historicky nepřesný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám