Hlavní obsah

Stále více Slováků by si přálo patřit do sféry ruského vlivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se parlamentními volbami narůstá počet Slováků, kteří chtějí jinou podobu demokracie, než je ta v západních zemích Evropy. Až třiceti procentům Slováků by nevadilo, pokud by se jejich země dostala opět do sféry vlivu Ruské federace. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Denník N.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

S tvrzením, že musíme zabránit tomu, aby nás Rusko znovu dostalo do sféry svého vlivu, nesouhlasilo v březnu 24 procent respondentů, ale v srpnu to bylo již zmíněných 30 procent. Naopak 55 procent lidí s tvrzením souhlasí a 15 procent dotázaných nedokázalo odpovědět.

Výše uvedené výsledky průzkumu mohou být vysvětlením toho, proč se necelý měsíc před parlamentními volbami tolik daří proruským stranám, jako jsou Směr-sociální demokracie, Republika a Slovenská národní strana (SNS). „Naopak klesá strana Hlas-sociální demokracie, která se v těchto otázkách drží spíš prozápadní a prodemokratické cesty,“ uvedl Denník N.

Anketa

Jak byste odpověděli na otázku z průzkumu: Musíme zabránit tomu, aby nás Rusko znovu dostalo do sféry svého vlivu?
rozhodně souhlasím
84,1 %
spíše souhlasím
1,2 %
nevím
0,9 %
spíš nesouhlasím
1,1 %
rozhodně nesouhlasím
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43043 čtenářů.

Návrat do ruské sféry vlivu neodmítá až 48 procent voličů Směru, 61 procent voličů Republiky a 68 procent voličů SNS.

S tvrzením, že čtyři desetiletí vlády komunistické strany řízené Moskvou přinesly lidem na Slovensku potlačení svobody a demokracie, nesouhlasí 31 procent respondentů, v naprosté většině příznivců Směru Roberta Fica, Republiky a SNS. Třicet procent dotázaných souhlasí s tvrzením, že by pro Slovensko bylo dobré, kdyby mělo silného a rozhodného lídra, který se nemusí zatěžovat parlamentem a volbami.

Fico na oslavách Slovenského národního povstání velebil Husáka

Evropa

Anketa

Jak byste odpověděli na otázku z průzkumu: Čtyři desetiletí vlády komunistické strany řízené z Moskvy přinesly lidem v Česku potlačení svobody a demokracie?
rozhodně souhlasím
83,8 %
spíš souhlasím
1,7 %
nevím
0,7 %
spíš nesouhlasím
1,7 %
rozhodně nesouhlasím
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26422 čtenářů.

Anketa

Jak byste odpověděli na otázku z průzkumu: Mít silného a rozhodného lídra, který se nemusí zatěžovat parlamentem a volbami by bylo pro Česko dobré?
rozhodně souhlasím
11,4 %
spíš souhlasím
1,5 %
nevím
1,3 %
spíš nesouhlasím
2,7 %
rozhodně nesouhlasím
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24445 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám