Hlavní obsah

Fico na oslavách Slovenského národního povstání velebil Husáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico označil na úterních oslavách 79. výročí Slovenského národního povstání ve Zvolenu normalizačního prezidenta ČSSR Gustáva Husáka za jednoho z nejvýznamnějších lidí moderní slovenské historie. „Tak se budeme k doktoru Gustávu Husákovi stavět ve Směru,“ uvedl Fico ve svém projevu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda nejsilnější opoziční strany na Slovensku Smer Robert Fico

Článek

„Domnívám se, že přijde čas, když tomuto člověku dáme takové místo ve slovenské historii, jaké mu patří. Jako mladý vzdělaný třicátník v roce 1943 byl každý den jednou nohou v hrobě. Kdyby ho chytili, tak ho okamžitě popraví,“ řekl Fico.

„Pak přišel rok 1945 a každý by čekal, že za to, co udělal pro Slovenské národní povstání, bude nošen na rukou. Ale kde. Zuby mu vybili, zavřeli ho a léta ho drželi,“ dodal předseda Směru. Husák se podle Fica navzdory tomu opět postavil a stál za vznikem československé federace v roce 1968.

Fico se přitom ještě nedávno hlásil k odkazu Alexandra Dubčeka, kterého právě Husák po nástupu normalizace na dvacet let odstavil.

Foto: Mevald Karel, ČTK

Prezident Gustáv Husák

Boj za právo veta

Směr je podle průzkumu veřejného mínění favoritem zářijových předčasných parlamentních voleb. Fico svým příznivcům slíbil, že pokud bude Směr u moci, bude důrazně proti snahám vzít členským zemím Evropské unie právo veta.

„My si vážíme, že Slovensko je členským státem Evropské unie, ale nebudeme tam sedět a poslouchat všechny nesmysly. Pokud nemá mít členský stát právo veta, v Evropské unii nemáme co dělat,“ zdůraznil. „Směr vidí evropskou perspektivu Ukrajiny, ale až bude Ukrajina připravena. Dnes je to nejzkorumpovanější stát světa, který není připraven na vstup do Evropské unie. Znamenalo by to obrovské poškození této instituce,“ řekl Fico.

Fico: Prezidentka a premiér se postavili na stranu zločinu

Evropa

Předseda Směru označil protiruské sankce za nesmyslné. „Už to jednou řekněme celému Slovensku nahlas. Ruské hospodářství jde nahoru a evropské hospodářství je v recesi. Tak kde ti soudruzi z NDR udělali chybu?“ použil Fico hlášku z filmu Pelíšky. Ruský rozpočet přitom vykázal za prvních šest měsíců letošního roku schodek 2,6 bilionu rublů (623,6 miliardy Kč).

Ve svém projevu rovněž odmítl zvyšování výdajů na zbrojení nad dvě procenta. „Máme jiné potřeby, než jsou americké vrtulníky Viper, které nepotřebujeme,“ dodal Fico. „Směr nikdy nebude souhlasit s členstvím Ukrajiny v NATO, protože je to základ třetí světové války,“ dodal.

Podpora Ficova Směru překročila 20 procent

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám