Hlavní obsah

Stáhněte Milku z pultů, žádají Ukrajinci v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští aktivisté v Německu před nadcházejícími Velikonocemi vyzvali řetězce supermarketů, aby stáhly z regálů čokolády značky Milka. Toto opatření by podle nich mělo platit do doby, než se americký koncern Mondelez, který vlastní výrobce zmíněného produktu, stáhne z Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktivisté z organizace Viče, sdružující mladé Ukrajince žijící v SRN, učinili výzvu v dopise adresovaném vedení obchodních společností Rewe a Edeka, které v Německu provozují rozsáhlé sítě supermarketů. Reagovali mj. na skutečnosti, že Milka v SRN v uplynulých dnech spustila reklamní kampaň pod heslem „Udělejme Velikonoce něžnějšími“.

Mondelez podle aktivistů i přes dřívější přísliby nadále vyrábí v Rusku sladkosti ve třech továrnách. „Firmy jako Mondelez tím nepřímo financují nelegální válku Ruska proti Ukrajině,“ stojí v psaní, z nějž citoval magazín Focus.

„Počítáme s vaší podporou, abychom společnosti Mondelez ukázali, že morálka má ve společenském životě své místo. Zejména když pomyslíme na to, že Rusko nadále páchá na Ukrajině válečné zločiny,“ uvádí se dále v dopise.

Luxusní britská auta proudí do Ruska patrně přes Ázerbájdžán

AutoMoto

Ukrajinská vládní agentura pro boj s korupci (NACP) už loni v květnu zařadila Mondelez na listinu „mezinárodních podporovatelů války“. Ke koncernu Mondelez, jehož centrála pro zahraniční aktivity sídlí v Chicagu, patří kromě Milky i značky Oreo, Toblerone nebo Ritz.

Aktivisté v dopise také kritizují nedávné vyjádření šéfa Mondelezu Dirka Van de Puta pro list Financial Times. Řekl, že akcionáře z morálního hlediska nezajímá, jestli firmy nadále vyrábějí v Rusku.

„Více by jim záleželo na tom, kdyby společnost měla v Rusku velký podnik, kde by přerušení mohlo podstatně ovlivnit jejich investici,“ uvedl Van de Put. Podniky Mondelez v Rusku se na tržbách koncernu loni podílely necelými třemi procenty proti čtyřem procentům v roce 2022.

Van de Put si za rozhodnutím pokračovat v aktivitách v Rusku stojí s tím, že ti, kteří ze země odešli, zanechali svůj majetek „přátelům“ ruského prezidenta Vladimira Putina. Ty podle Van de Puta vygenerují do Putinovy válečné pokladny více peněz než Mondelez na daních.

Raiffeisen Bank International má problém. Hrozí jí sankce od USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám