Hlavní obsah

Luxusní britská auta proudí do Ruska patrně přes Ázerbájdžán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buď Ázerbájdžán v poslední době zázračně bohatne, nebo se tudy dostávají auta do Ruska navzdory sankcím. Export vozů z Velké Británie do této kavkazské země raketově roste.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost Prism (Ilustrační foto)

Článek

Movití Rusové si patrně našli cestu k novým autům značek Bentley a Rolls-Royce, ale i dalším v Británii vyrobeným vozům, a to přes Ázerbájdžán. Tvrdí to zpráva Sky News s odkazem na vlastní nejmenované zdroje a statistiky mezinárodního obchodu britské vlády.

V loňském roce byla souhrnná hodnota exportovaných aut z Británie do Ázerbájdžánu o 1860 % vyšší, než bylo běžné v pěti letech před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Průměrná hodnota jednoho exportovaného automobilu byla navíc vyšší než 100 tisíc liber (2,96 milionu korun).

To samo o sobě nedokazuje, že tato auta míří následně do Ruska, podle obchodních statistik OSN ovšem také výrazně narostl export vozů z Ázerbájdžánu do Ruska. Podle Sky News Rusové tuto sousední zemi s oblibou k tomuto účelu využívají.

Zda o tom automobilky vědí, není jasné. Značky Rolls-Royce i Bentley ve vyjádření shodně uvedly, že sankce proti Rusku podporují a auta tam neprodávají. „Pokud byl nějaký nový vůz importován do Ruska od konce února 2022, stalo se tak bez vědomí či podpory automobilky Rolls-Royce Motor Cars,“ uvádí firma.

Podle britské Společnosti výrobců a obchodníků automobilů k porušování sankcí nedochází a britské automobilky „budou bdělé a odsoudí kohokoliv, kdo by ohrozil jejich odhodlání držet se sankcí“. Experti na sankce říkají, že ve sledování pohybu zboží do Ruska skrz třetí země je velkou, ne-li nepřekonatelnou výzvou zjišťovat, co se se zbožím děje poté, co se dostane do oněch třetích zemí.

Rusové začali stavět z čínských dílů falešné citroëny. Bez vědomí automobilky

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám