Hlavní obsah

Spojenci? USA chystají sankce proti Budapešti, tvrdí maďarský web

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Spojených států plánuje opatření vůči Maďarsku a sankce na vlivné maďarské osoby. S odvoláním na několik diplomatických zdrojů to v úterý uvedl server 444.hu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán během oslav maďarského národního dne, který také připomíná maďarskou revoluci v roce 1848 proti habsburské monarchii

Článek

Podle webu může jít o něco podobného jako v roce 2014, kdy šesti maďarským občanům zakázaly USA vstup do země kvůli obvinění z korupce. Vztahy mezi americkou a maďarskou vládou jsou podle webu velmi napjaté.

Současný americký velvyslanec USA v Budapešti David Pressman opakovaně kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána za její postoj k válce na Ukrajině.

Maďarsko neposkytuje Ukrajině žádnou vojenskou pomoc, omezuje se pouze na humanitární pomoc a přijímání uprchlíků. Orbán žádá okamžité příměří a mírová jednání, k tomu se však Rusko, které na Ukrajinu útočí, nemá, a nechtějí na ně přistoupit ani Ukrajinci, dokud se okupanti nestáhnou z jejich území.

Šéf maďarské diplomacie už je zase v Moskvě: Bez Ruska jsme přežili jen díky mírné zimě

Evropa

Orbán podporuje Trumpa

Maďarský premiér se netají tím, že v příštích volbách amerického prezidenta bude podporovat Donalda Trumpa. Před obžalováním bývalého šéfa Bílého domu napsal Orbán jasný vzkaz: „Bojujte dál, pane prezidente! Jsme s Vámi“.

Předseda maďarské vlády je toho názoru, že pokud by byl prezidentem USA stále Trump, válka na Ukrajině by vůbec nevypukla. Tuto rétoriku koneckonců razí sám Trump.

Na adresu Pressmana Orbán v únoru uvedl, že Spojené státy poslaly do Budapešti lisovacího člověka (příjmení velvyslance odvodil od maďarského slova „préselni“, tedy lisovat - pozn. red.), aby vlisoval Maďary do války. „Doufám, že příště nepošlou Pucciniho (od slova puč),“ konstatoval Orbán.

Haló v Maďarsku: Dorazil velvyslanec USA. S manželem a dětmi

Evropa

Spojené státy jsou lídrem Severoatlantické aliance a nejdůležitějším spojencem Ukrajiny, která se od 24. února loňského roku brání ruské invazi i s vydatnou a klíčovou podporu zemí NATO. Maďarský premiér Viktor Obrán ale trvá na neutralitě své země a vymezuje se proti navyšování dodávek zbraní Ukrajině s tím, že takové kroky jen eskalují konflikt a hrozí navíc zatažením Západu do války.

Maďarsko má navíc s Ruskem v porovnání s ostatními členy Evropské unie nadstandardní vztahy a snaží se udržovat diplomatické styky s Moskvou i během probíhající války.

Maďarský ministr v Moskvě

V úterý se v Moskvě sešel šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó s ruským vicepremiérem Alexandrem Novakem a ředitelem ruské státní energetické společnosti Rosatom Alexejem Lichačovem.

Rusko nicméně i přes veškeré snahy Budapešti minulý měsíc zařadilo Maďarsko na seznam nepřátelských zemí, respektive ho na seznamu výslovně zmínilo, jelikož dosud tam byla jen Evropská unie jako celek.

Orbánova taktika nevyšla, Moskva zařadila Maďarsko k nepřátelským zemím

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám