Hlavní obsah

Haló v Maďarsku: Dorazil velvyslanec USA. S manželem a dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

David Pressman, ambasador USA v Budapešti, se ocitl na nepřátelském území. Zarážející na tom je, že Maďarsko je přitom členskou zemí Severoatlantické aliance a spojencem USA, napsal americký list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Nový americký velvyslanec v Maďarsku David Pressman (vpravo)

Článek

Vláda premiéra Viktora Orbána a provládní maďarská média na nového velvyslance často nevybíravě útočí. Pressman na sebe strhl jejich pozornost ještě před nástupem v Budapešti, když maďarská konzervativní média nezapomněla připomenout, že do Maďarska přicestuje se svým manželem a dvěma adoptovanými dětmi.

Dorazila paní velvyslankyně, tvrdil moderátor

Provládní portál Pesti Srácok označil nominaci Pressmana, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, za „zjevnou provokaci“. Moderátor provládní maďarské televize Hír TV mluvil o Pressmanovi pohrdavě jako o „paní velvyslankyni“.

Víc než osobní útoky však Pressmana zneklidňuje protiamerická kampaň a prokremelská propaganda v provládních médiích. Velvyslanec konstatoval, že při kontaktu s Maďary zjišťuje, že svou budoucnost nevidí ve spojenectví s Ruskem nebo Čínou.

Orbán zveřejnil fotku se Zelenským. V Bruselu se mu přitom vyhýbal

Evropa

Pressman v rozhovoru pro portál Politico konstatoval, že maďarští představitelé v souvislosti s konfliktem na Ukrajině často mluví o míru, ale nadále vyjadřují názory podporované ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Szijjártó: O jeho rady nestojíme

Péter Szijjártó, šéf maďarské diplomacie, ambasadorovi okamžitě vzkázal, že se vměšuje do vnitřních záležitostí Maďarska. „Je absolutně nepodstatné, co si pan velvyslanec myslí o vnitropolitických otázkách Maďarska, protože mu do toho nic není. Maďarsko je suverénní země, nepřijímáme guvernéry a místodržitele, které k nám posílají, aby nám řekli, jak máme žít v naší vlastní zemi. Ty doby už skončily,“ řekl Szijjártó v televizi ATV.

Pressman zareagoval na tato slova tweetem, že pokus Ruska o jednostranné překreslení hranic Evropy není možné považovat za domácí politický vývoj Maďarska.

Položil si také otázku, jak hájí zájmy Maďarska ochrana ruských oligarchů před unijními sankcemi. Budapešť se totiž zasadila o vyškrtnutí některých ruských oligarchů ze sankčního seznamu.

„Máme problém, když vidíme, co se přinejmenším jeví jako společné úsilí ze strany vysokých představitelů maďarské vlády a vládou kontrolovaného tisku při pokusech o diskreditaci velvyslance Spojených států,“ reagoval na konflikt Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Maďarští soudci se sešli s velvyslancem USA. Spolčení s cizí mocí, píše provládní tisk

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám