Hlavní obsah

Špatné zprávy ruští statistici publikují pod příkrovem noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady začaly zveřejňovat statistické údaje až pozdě v noci, protože vláda si nepřeje přitahovat pozornost „ke špatným číslům“ v době pandemie, upozornila nyní ruská média. Na zveřejňování makroekonomických údajů „pod příkrovem noci“, napsala agentura Reuters.

Foto: Moscow News Agency, Reuters

Dezinfekce ulic v Moskvě

Článek

Údaje ruského statistického úřadu Rosstat, který řídí ministerstvo hospodářského rozvoje, představují základní ukazatel ekonomické situace v Rusku a důležitý faktor při rozhodování investorů. Až dosud Rosstat své údaje obvykle publikoval odpoledne.

Rusko si už vyrábí vlastní kladivo na covid-19

Koronavirus

„Rosstatu zakazují zveřejňovat údaje nebo požadují, aby přinejmenším přenesli dobu, kdy je zveřejní. Teď se snaží, aby vyšly týž den, ale večer, aby od rána nebyly žádné novinky,“ řekl agentuře zdroj obeznámený se situací. „Vše začalo s koronavirem v ekonomice. Pozdní zveřejnění znamená, že novinářům se krátí čas pro přípravu a práci s čísly, nestihnou si promluvit s experty,“ dodal další zdroj.

Koronavirus decimuje ruské domovy důchodců. Ze strachu se o tom mlčí

Evropa

Reuters navíc upozornil, že i ministerstvo hospodářského rozvoje začalo zveřejňovat své prognózy až pozdě večer. Kupříkladu na konci května úřad informoval o odhadovaném poklesu hrubého domácího produktu o 12 procent v dubnu až před půlnocí (místního času). Informace o průmyslové výrobě vyšla 21. května o deváté večer. V téže době minulý týden vyšla zpráva o situaci v ekonomice s údaji o nezaměstnanosti a o tržbách v maloobchodu.

V Moskvě přepočítali oběti koronaviru, je jich dvakrát tolik

Koronavirus

Vláda neposkytla vyjádření. Ministerstvo a Rosstat vysvětlují pozdní publikování údajů komplikacemi souvisejícími s prací zaměstnanců z domova a rostoucí zátěží kvůli pandemii koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám