Hlavní obsah

Německo procitlo, Ukrajincům posílá protitankové střely i rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že jeho země dodá na Ukrajinu 1000 protitankových zbraní a 500 protiletadlových střel Stinger. Německá vláda dlouho jakékoliv dodávky vojenského materiálu odmítala.

Foto: Profimedia.cz

Německý voják se střelou Stinger (ilustrační foto)

Článek

Kancléř Scholz oznámil dodávku zbraní v sobotu v podvečer na Twitteru. Tamtéž rozhodnutí německé vlády ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ruská invaze na Ukrajinu znamená zlom. Ohrožuje to celé naše poválečné uspořádání,“ uvedl Scholz. „V této situaci je naší povinností udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli Ukrajině bránit se proti invazní armádě (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ dodal kancléř.

Zbraně i další materiál posílají na Ukrajinu také další země včetně České republiky. Ta v sobotu rozhodla o dodávce tisíců pistolí, automatických i odstřelovacích pušek.

Česko posílá na Ukrajinu desetitisíce střelných zbraní

Evropa

Nejnověji ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN) oznámil, že ČR věnuje Ukrajině stovky tun pohonných hmot, kterých je momentálně v zemi potýkající se s ruskou agresí, nedostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám