Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Stringer, Reuters

Nákupní a zábavní střediskov Oděse po raketovém útoku

Článek

23:02 - Ruské síly pokračovaly v úterý v ostřelování obydlených oblastí v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Podle guvernéra Oleha Synehubova minimálně jeden člověk zemřel.

22:27 - Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti na východě země – Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky. Dnes to ve svém pravidelném večerním hlášení oznámil generální štáb ukrajinské armády. Podle agentury Reuters by ukrajinská protiofenziva v oblasti mohla znamenat posun ve vývoji války a ohrozit ruský postup.

21:57 - Rusové odmítají umožnit evakuaci obránců ocelárny Azovstal v Mariupolu. Ve svém proslovu v maltském parlamentu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. „Několik variant pro možnou evakuaci, které jsme nabídli, Rusové ignorovali,“ řekl.

V obklíčeném Azovstalu zůstává nadále několik stovek ukrajinských vojáků.

21:36 -  Portugalská policie dnes provedla razii v prostorách radnice města Setúbal, ležícího nedaleko Lisabonu. Důvodem bylo vyšetřování podezření, že ruský manželský pár žijící léta v Portugalsku a údajně podporující ruského prezidenta Vladimira Putina využíval svou pomoc ukrajinským emigrantům ke špionáži. Informují o tom dnes místní média.

21:02 - Během invaze na Ukrajinu zemřelo podle amerických tajných služeb osm až deset ruských generálů. Deník The Kyiv Independent odkazuje na šéfa americké obranné zpravodajské agentury Scotta Berriera.

20:41 - V německé spolkové zemi Porýní-Falc dnes přistálo několik desítek vojáků z Ukrajiny, které čeká výcvik se samohybnými houfnicemi PzH 2000. Podle agentury DPA jde zřejmě o nejmodernější dělostřelecký systém.

Vojáci budou v dělostřeleckém výcvikovém středisku v Idar-Obersteinu, uvádí DPA s odvoláním na zdroje ve spolkové vládě. Na obranu proti ruským útokům plánují Německo a Nizozemsko darovat Ukrajině celkem 12 houfnic PzH 2000. Každou z nich obsluhuje pět vojáků. Výcviku v Německu se tedy účastní 60 ukrajinských vojáků, přijeli ale i technici a tlumočníci.

20:28 - Při ostřelování vesnice Ševčenkove v Kyjevské oblasti zemřela ukrajinská novinářka Oksana Hajdarová, která byla známá svojí kritikou ruského vedení na sociálních sítích. Novinářka a blogerka zemřela 11. nebo 12. března společně se svojí matkou, zpráva o jejím úmrtí se ale objevila až nyní, napsala dnes ukrajinská agentura Unian.

19:59 - Nezávislá běloruská televize Nexta na svém Twitteru zveřejnila záběry ze zničeného historického centra Mariupolu.

19:16 - Ukrajinci zastaví přepravu ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka. Přes tuto stanici přitom do Evropy proudí asi třetina objemu přepravovaného plynu.

Ukrajinci zastaví přepravu ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka

Evropa

18:40 - Bělorusko nasadilo v jižní části země jednotky speciálních sil, uvedl v úterý podle ruské agentury TASS náčelník generálního štábu běloruské armády Viktar Hulevič.

Bělorusko mobilizuje armádu u hranic s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

18:14 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při své úterní, předem neohlášené návštěvě Alžírska poděkoval severoafrické zemi za „vyvážený postoj“ k situaci na Ukrajině.

17:46 -  Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině a ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to dnes řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentura Reuters.

Putin se podle USA chystá na dlouhodobý konflikt. Ve hře je vyhlášení stanného práva

Evropa

17:43 -  Na Ukrajině od začátku ruské invaze zemřelo nejméně 3000 lidí kvůli tomu, že neměli přístup k léčbě chronických nemocí. Dnes to podle agentury Reuters řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Tato agentura na Ukrajině doposud zaznamenala asi 200 útoků proti zdravotnickým zařízením.

17:15 - „Do Rady pro lidská práva patříme, a naopak tam nepatří Rusko,“ sdělil Novinkám ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

17:05 - Zvolení do jednoho z nejvýznamnějších orgánů OSN ocenil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to dobře,“ odpověděl ve Sněmovně na dotaz reportéra Novinek.

16:50 - Česká republika byla zvolena do Rady pro lidská práva v OSN, kde nahradí vyloučené Rusko. Funkční období začíná okamžitě a končí 31. prosincem 2023.

Česko nahradilo Rusko v Radě pro lidská práva OSN

Válka na Ukrajině

16:17 - V OSN právě probíhá hlasování v doplňovacích volbách do Rady pro lidská práva. Na místo, které se uvolnilo po vyloučeném Rusku, kandiduje Česká republika.

16:04 - Německo od úterý znovu otevírá svoji ambasádu v Kyjevě, řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková při návštěvě ukrajinského hlavního města.

15:50 - Britský premiér Boris Johnson ve středu navštíví Finsko a Švédsko, kde se svými protějšky probere bezpečnostní otázky. Oba severské státy se hodlají v následujících měsících rozhodnout, zda podají přihlášku do Severoatlantické aliance (NATO).

15:15 - Maďarsko nebude blokovat členství Ukrajiny v Evropské unii. Ve vysílání televize Espresso TV to uvedl maďarský velvyslanec v Kyjevě István Íjgyártó. Pro přijetí nového člena do bloku je potřeba souhlas všech členských států.

14:40 - Ruská invaze způsobila přední ukrajinské zemědělské skupině Ukrlandfarming ztráty v řádu stovek milionů dolarů. S odvoláním na dnešní sdělení firmy o tom informovala agentura Reuters.

14:23 - Kvůli válce bylo na Ukrajině vnitřně vysídleno přes osm milionů lidí, uvádí OSN. Na půl milionu lidí se za poslední tři týdny vrátilo do Kyjeva.

14:04 - Na ruském Prvním kanálu se během koncertu na Den vítězství objevila fotografie Bonnie a Clyde, nejslavnějších amerických zločinců, o kterých se Rusové zřejmě domnívali, že jde o válečné veterány.

13:35 - Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo zničit druhý ruský tank T-90M, což je nejmodernější tank v ruské armádě. Zveřejnilo video ze zásahu tanku ze švédské tarasnice Carl Gustav. Dostalo je z Kanady a možná i z Austrálie. Z videa ale nelze potvrdit verzi tanku.

12:53 - Obyvatelé Kyjeva rozhodli o změně pěti názvů stanic metra spojovaných s Ruskem či Běloruskem. Nová jména odkazují na současnou ukrajinskou obranu před ruskou invazí.

12:41 - Podle šéfky monitorovací mise OSN na Ukrajině Matildy Bognerové je skutečný počet obětí o několik tisíc vyšší, než jsou aktuálně uváděné údaje. OSN nyní eviduje 3381 mrtvých a 3680 zraněných civilistů.  Důvodem je především absence relevantních údajů z Mariupolu.

12:35 - V ocelárnách Azovstal je stále přes tisíc ukrajinských vojáků, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Mnoho z nich je jich zraněných, mnozí z nich vážně, a proto potřebují evakuovat. V ocelárnách je podle ní stále stovka civilistů.

12:30 - Ministerstvo vnitra chystá zpřísnění kontrol pasů lidí přicházejících z Ukrajiny. Jedná také o změně peněžní pomoci pro uprchlíky na naturální, řekl šéf resortu Vít Rakušan.

12:25 - Ukrajina potřebuje, aby byly přijaty další protiruské sankce, včetně opatření v energetické oblasti, řekl Zelenskyj v projevu ke slovenské sněmovně.

11:59 - Varšava a Kyjev nyní jednají o možnostech, jak dodávat z Polska na Ukrajinu více ropných produktů, a zmírnit tak nedostatek pohonných hmot způsobený dopady ruské invaze. S odvoláním na představitele obou zemí o tom informovala agentura Reuters.

11:45 - Ukrajina bude usilovat nejen o vytlačení Ruska do pozic před invazí, ale o osvobození celé země, pokud vyhraje bitvu o Donbas, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ukrajina změnila plán, nyní chce osvobodit celé své území

Evropa

11:39 - Ruské letectvo ostřelovalo v pondělí večer neřízenými raketami z letadel pohraničí v Černihivské oblasti.

11:30 - Litevský parlament označil Ruskou federaci za teroristický stát. Příslušné usnesení podpořilo 128 poslanců.

11:16 - Exkluzivní zjištění agentury Reuters: Německo připravuje krizový plán pro případ náhlého ukončení dodávek plynu z Ruska.

11:11 - Když v pondělí ruští vojáci ostřelovali Oděsu, jednal v jednom z bombových krytů předseda Evropské rady Charles Michel s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem.

11:00 - Do Kyjeva přicestovala německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Strana zelených).

10:52 - Ruské síly zničily od počátku invaze 163 letadel, 124 vrtulníků, 793 dronů, 300 protiletadlových raketových systémů, 2979 tanků, 351 raketových systémů, 1440 děl a minometů, 2789 speciálních vojenských vozidel, uvedl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

10:44 - Ruské ostřelování Doněcké oblasti si v pondělí vyžádalo životy 12 civilistů. Dalších sedm jich bylo zraněno. Pod palbu se dostalo 13 obcí a měst včetně Slovjansku a Mariupolu, Avdijivky a Mykolajivky nebo Marjinky.

10:12 - Česko vydalo v pondělí lidem zasaženým ruskou invazí 2817 speciálních víz, přibližně stejně jako minulý týden. V ČR víza dočasné ochrany získalo 335 164 Ukrajinců.

09:37 - V troskách domu v Izjumu zničeného v březnu ruskými vojáky bylo nalezeno 44 těl civilistů, napsala agentura Unian s odvoláním na místní úřady.

V troskách domu v Izjumu zničeného Rusy našli mrtvá těla 44 civilistů

Evropa

09:28 - Intenzita ruských útoků na ocelárny Azovstal, poslední ukrajinskou baštu v Mariupolu, neklesá, uvedl poradce starosty města.

09:11 - Ukrajina odstraní z automobilových registračních značek latinkou psaná písmena Z a V. Podle ministerstva vnitra symbolizují válku totalitního Ruska proti Ukrajině, informoval dnes server RBK-Ukrajina.

08:40 - Řada ruských vojáků nerespektuje rozkazy svých velitelů, tvrdí to americké ministerstvo obrany. Týká se to nejen střední úrovně vojenské hierarchie, ale někdy i velitelů praporů, uvedl Pentagon.

08:30 - Podcenění ukrajinského odporu a ztráty, které kvůli tomu ruská armáda utrpěla, neumožnily Vladimiru Putinovi, aby oznámil 9. května vojenské úspěchy své armády na Ukrajině. Uvedla to britská rozvědka.

07:30 - Sankce proti Rusku začínají poškozovat jeho zbrojní průmysl. Ruská armáda má problém s doplňováním zásob vysoce přesné naváděné munice, tvrdí americké ministerstvo obrany.

Biden: Putin nemá jak vycouvat, řešíme co s tím

Zahraniční

06:23 - Ruský prezident Vladimir Putin se stal rukojmím války, z konfliktu s Ukrajinou nemá východisko, tvrdí americký prezident Joe Biden.

Ruská raketa zabíjela v Oděse. Ukrajina varuje před sabotáží v chemičkách

Evropa

06:19 - Rusové mohou plánovat sabotáž chemických zařízení, tvrdí generální štáb ukrajinské armády.

05:08 - Ruské síly ostřelují Sumskou oblast, zaměřily se na obce Novoslobidska a Vorožbianska.

05:03 - Rusové v pondělí večer znovu zahájili raketový útok na Oděsu. V jednom z nákupních a zábavních center ve městě vypukl požár.

04:50 - Japonsko v souvislosti s invazí na Ukrajinu uvalilo sankce na 130 osob, jsou mezi nimi ruský premiér Mišustin, vůdci separatistických Doněcké a Luhanské republiky a příbuzných oligarchy Gennadije Timčenka.

Souhrn dění na Ukrajině do úterního rána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám