Hlavní obsah

Putin má na Ukrajině dva týdny zpoždění, tvrdí Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá více než dva měsíce, prezidentovi Vladimiru Putinovi se ale nepodařilo dosáhnout žádného z vytčených cílů. Navíc ruská armáda zaostává za svými plány o dva týdny, tvrdí rádio Svobodná Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty) s odkazem na vysokého představitele amerického ministerstva obrany.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Putin se snaží posilovat, ale na kontě má ztráty. Některé jeho šance se zmenšují. Týká se to především dělostřeleckých bojů. Putin nedosáhl žádného z hlavních cílů. Mariupol stále není úplně v jeho rukou. Odpor v hutním komplexu Azovstal pokračuje,“ uvedl vysoký představitel Pentagonu.

Podle odhadu amerického ministerstva obrany má ruská armáda zhruba dva týdny zpoždění. „Odhadujeme, že ruská armáda je dva týdny pozadu proti původnímu plánu, kdy měly být získány pozice na Donbasu a na jihu země,“ uvedl představitel ministerstva obrany. Podle jeho slov není jasné, jak se bude situace vyvíjet, zda se Putinovy válečné plány na Ukrajině nezměnily.

„Nevíme, jak moc se změnily Putinovy strategické cíle. Nevíme, jestli chce jen ovládnout Donbas a vyhlásit vítězství, nebo jestli chce tuto kontrolu využít k dalším útokům," uvedl zdroj.

Americký prezident Joe Biden v pondělí uvedl, že je znepokojen tím, že ruský prezident Putin nemá způsob, jak vycouvat ven z války, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině.

Biden: Putin nemá jak vycouvat, řešíme co s tím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám