Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Klimov, Reuters

Zničená budova v Mariupolu

Článek

4:08 - Setkání ukrajinského prezidenta Zelenského s ruským protějškem Putinem zatím není na pořadu dne. Uvedl to poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Kyjev se chce soustředit na boje proti ruské armádě na Donbase.

K setkání Zelenského s Putinem zatím nedojde

Válka na Ukrajině

4:00 - Ukrajinský prezident Zelenskyj opět vyzval k přísnějším sankcím. Zaměřit se mají zejména na ruskou ropu. Tu označil za „zdroj ruského sebevědomí“.

3:28 - NATO připravuje plány na stálou přítomnost vojáků na svých hranicích. Má jít o snahu bojovat proti budoucí ruské agresi, uvedl The Telegraph s odvoláním na generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

2:47 - V sobotu bylo humanitárními koridory evakuováno celkem 4 553 lidí, což je zhruba o dva tisíce méně než v pátek. Uvedl to místopředseda ukrajinské vlády.

2:11 - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador ve videoposelství prohlásil, že Mexiko neuznává ruskou invazi na Ukrajinu. López Obrador se dosud v konfliktu snaží zachovat neutralitu a odmítá na Rusko uvalit sankce.

1:48 - Rusové za sebou nechali důkazy o masových hrobech, civilistech používaných jako lidské štíty a celkově „nepřiměřeném cílení na civilisty“. Vyplývá to z nové zprávy britského ministerstva obrany.

1:11 - V pátek bylo v Doněcké oblasti při ruském ostřelování zabito pět civilistů, dalších pět bylo zraněno. Čtyři mrtví jsou z města Vuhledar a jeden z vesnice Novomykhailivka. Oznámil to gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

0:26 - Ukrajinskými městy Dnipro a Kryvyj Rih znějí sirény varující před možnými nálety.

0:11 - Ukrajinský novinář Oleskiy Sorokin zveřejnil na sociálních sítích video z návštěvy zničeného Černihivu. Záběry znázorňují zkázu města v severní části země.

23:52 - U Bílého domu ve Washingtonu se dnes sešli lidé, aby protestovali proti ruské invazi. S ukrajinskými vlajkami napodobovali mrtvé při masakru v Buči.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se sešli před Bílým domem.

22:49 - „Ukrajinci mají odvahu lva a prezident Zelenskyj umí jako lev zařvat. Spojené království stojí neoblomně za ukrajinským lidem,“ napsal na Twitter po sobotní návštěvě Kyjeva britský premiér Boris Johnson.

21:56 - Charkovský primátor Igor Terekhov informoval, že Rusové shazují na město bomby na padácích. A varuje proto obyvatele, aby se k projektilům nepřibližovali.

21:51 - OSN zveřejnilo mapu nepřátelských sil na Ukrajině. Mimo jiné je z ní patrný počet lidí, kteří museli kvůli ruské invazi opustit svůj domov, ať už v rámci Ukrajiny, nebo do zahraničí.

20:50 - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes řekl, že je „hluboce zklamaný“ chováním ruského prezidenta Vladimira Putina, protože se mu vždy zdál jako muž demokracie a míru. Oba pojí letité přátelství, informovala agentura Reuters. Podle ní se Berlusconi dnes na adresu Putina vyjádřil veřejně poprvé od ruské invaze na Ukrajinu, jež začala 24. února.

„Znám ho 20 let a vždycky se mi zdál jako muž demokracie a míru... jaká škoda,“ řekl Berlusconi v Římě na sněmu své strany Vzhůru Itálie. „Místo aby (Rusko) dostal do Evropy, tak ho útokem na Ukrajinu vrhl do náruče Číny, jaká škoda, jaká škoda,“ uvedl také pětaosmdesátiletý italský politik.

20:44 - Do zcela zdemolovaného Kulturního domu v Irpini se vrátilo alespoň na chvíli umění. Televize Nexta zveřejnila video hudebníka, který na schodišti mezi troskami budovy hraje na violoncello. Další záběr pak odhaluje, v jakém stavu historická budova po ruském ostřelování je: celou zemi pokrývá vrstva trosek, stropy jsou spadlé, příčky zbořené, okna vytlučená.

20:36 - Ruské síly podnikly další útok na rezidenční část Charkova. Po explozi zůstal pět metrů hluboký kráter, informuje televize Nexta.

20:31 - Evropská investiční banka poskytne na podporu ukrajinských uprchlíků 4 miliardy eur (100 miliard korun). Peníze ze zvláštního fondu mohou využívat země, které hostí ukrajinské uprchlíky, k zajištění jejich ubytování, vzdělávání a zdravotní péče.

20:23 - Rusko s Ukrajinou vyměnilo další zajatce. Podle informací portálu The Kyiv Independent bylo na svobodu propuštěno 26 ukrajinských lidí. Jde o třetí výměnu zajatců mezi oběma stranami od 24. února.

19:31 - Britský premiér Boris Johnson během schůzky s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym v sobotu v Kyjevě přislíbil Ukrajině další pomoc. Dodávky za v přepočtu 100 milionů liber mají podle listu The Kyiv Independent obsahovat i systém protivzdušné obrany Starsteak, protitankové střely NLAW, protitankové systémy Javelin a další zbraně.

18:24 - Ruské jednotky ve městě Rubižne znovu zasáhly zásobníky s kyselinou dusičnou. Tamní guvernér vyzval obyvatele oblasti, aby neopouštěli své úkryty a zavřeli okna i dveře, informuje The Kyiv Independent.

18:21 - Záchranné složky v Borodjance pokračují v odklízení trosek zpustošeného města. Jak informuje Nexta, během prací, do kterých se zapojilo 237 záchranářů a 70 dobrovolníků nalézají v troskách také lidská těla.

18:00 - Čtvrtina ruských jednotek na Ukrajině je účinně zneškodněna, cituje CNN nejmenovaného evropského představitele. Podle něj 29 ruských batalionů taktických skupin je mimo provoz.

17:33 - Nexta přinesla záběry školy v ukrajinské Borodjance poté, co ji opustili ruští vojáci. „Takto vypadá škola po ‚osvobození‘ ruskými okupanty,“ okomentovala záběry, na kterých jsou zcela zdemolované interiéry školy.

17:08 - Maďarský premiér Viktor Orbán odsoudil vraždění v ukrajinském městě Buča a podpořil mezinárodní vyšetřování, které má vypátrat pachatele těchto zločinů, prohlásil Orbánův mluvčí Bertalan Havasi, informuje nezávislá běloruská televize Nexta.

16:58 - Rusové pokračují v ostřelování Luhanské oblasti. Podle tamního guvernéra Serhiye Haidaie byl jeden člověk zabit v Severodonětsku, čtyři lidé byli zraněni během ostřelování rezidenční budovy v Ribuzně a v Lysyčansku řeší masivní požár, informuje The Kyiv Independent.

16:48 - Přes devět miliard eur vynesla dárcovská akce na pomoc Ukrajincům pořádaná Evropskou komisí a Kanadou. Uvedla to šéfka EK von der Leyenová na svém Twitteru.

16:43 - Ruská armáda zaútočila na pohraničníky v Luhanské oblasti pomocí bezpilotních letounů kamikadze, informovala Státní pohraniční služba Ukrajiny.

Služba uvedla, že pohraničníci jeden z dronů sestřelili. Další zaútočil o několik minut později na pozici, kde v tu chvíli nikdo nebyl.

16:33 - Italové chtějí opět otevřít ambasádu v Kyjevě, velvyslanec EU už vyvěsil vlajku. Dveře se otevřou ihned po Velikonocích, oznámil v sobotu podle agentury ANSA italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.

16:23 - Britský premiér Boris Johnson v sobotu nečekaně přijel do Kyjeva na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

16:05 - Po sociální síti Telegram koluje video, na kterém se ruský voják chlubí znásilněním ročního miminka. Video na síť sám nahrál a odporný pedofilní čin je na něm zaznamenán. Informovala o tom polská veřejnoprávní stanice TVP.

15:11 - Z masového hrobu v Buči zatím vyzvedli dvacet lidských těl, informuje The Kyiv Independent. Pouze dvě z nich patřila ukrajinským vojákům, ostatní oběti byli civilisté. S identifikací lidí pomáhají na místě i forenzní experti. Řadu obětí však poznali místní lidé, kteří k masovému hrobu v uplynulých dnech přicházeli.

15:06 - Deset procent obyvatel Ukrajiny už před ruskou invazí prchlo ze země, uvádí list The Kyiv Independent. Podle dat OSN je to asi 4,44 milionu lidí, od začátku dubna je to pak zhruba 414 tisíc lidí, převážně žen, dětí a seniorů.

14:54 - Evropská unie zastavuje na svém území auta s registračními značkami z Ruska a Běloruska, informuje Nexta.

13:30 - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve středu uvedl, že ukrajinská rozvědka SBU připravuje provokaci v chemickém závodě Pervomajskyj u Charkova. Ten už je přitom několik let uzavřen a budovy jsou dávno zbourány. Na bizarní obvinění upozornil ruský server Insider.

Moskva odhalila ukrajinskou provokaci v chemičce. Má to chybku. Továrna neexistuje

Válka na Ukrajině

13:10 - Před ruskou ambasádou v Praze si lidé připomínají masakr v Buči a dalších ukrajinských městech. Lidé si lehají na zem a polévají se červenou barvou, aby osazenstvu velvyslanectví připomněli zločiny ruských vojáků na ukrajinských civilistech.

Zakrvácená těla před ruskou ambasádou v Praze. Lidé si připomněli masakr v Buči

Válka na Ukrajině

12:27 - Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor si stěžuje na cenzuru. Vyzval společnost Google, aby na videoportálu YouTube odblokovala účet ruské Státní dumy. Úřad, který v zemi znepřístupnil velkou část zahraničních informačních zdrojů včetně sociálních sítí, přitom poukazuje na svobodu volného přístupu k informacím.

10:43 - Denní počty uprchlíků z Ukrajiny odbavených v asistenčním centru v Praze klesají. V uplynulých sedmi dnech pomohlo centrum v Kongresovém centru Praha (KCP) 5149 lidem, o týden dřív bylo odbavených asi o 1500 víc. Celkem se na středisko, které je společné pro hlavní město a Středočeský kraj, od začátku ruské invaze na Ukrajinu obrátilo 68 439 lidí. Vyplývá to z údajů, které na Twitter dávají pražští hasiči.

10:32 - Obnova města Černihiv bude trvat nejméně čtyři roky, řekl tamní starosta Vladislav Atrošenko. Město čelí soustavnému ostřelování ruských sil, téměř 70 procent budov je nenávratně zničeno.

10:10 - ČR je lídrem dodávek na Ukrajinu, tahounem zpřísnění sankcí a místem fenomenální solidarity, poděkoval za podporu velvyslanec Perebyjnis na sjezdu ODS.

7:48 - Ruské ozbrojené síly se i nadále soustředí na Donbas, Mariupol a Mykolajiv na východě Ukrajiny. Pokračují také v útocích na civilisty, jako byl páteční úder na vlakové nádraží v Kramatorsku, který si vyžádal 50 životů. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek.

7:24 - V ruském Chabarovsku jsou opět k vidění jedinci, kteří poklidně vyjadřují nesouhlas s válkou. Jako obvykle jsou zadrženi policií.

6:39 - Ukrajina věří, že se jí letos v červnu podaří získat status kandidátské země EU. Uvedla to místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny Olga Stefanišyna.

6:06 - Ruské jednotky se před postupem směrem k Charkovu přeskupují. V ruském Bělgorodu (asi 40 kilometrů od ukrajinských hranic) čekají další muži, aby nahradili padlé vojáky, uvedla televize Nexta s odvoláním na CNN.

5:44 - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov obvinil Službu bezpečnosti Ukrajiny z chystané provokace v chemické továrně poblíž Charkova, kterou měla ukrajinská strana údajně zaminovat. Nedomyslel však, že továrna je od roku 2012 mimo provoz, o rok později byla dokonce zbourána.

5:01 - Rusko reorganizovalo velení svých operací na Ukrajině, píše britský server BBC. Invazi má nyní řídit ruský general Dvornikov, jenž má zkušenosti z války v Sýrii.

4:34 - Japonsko zakáže dovoz ruského uhlí. Řekl to japonský premiér Fumio Kišida, který rovněž oznámil vyhoštění osmi ruských diplomatů. „Japonsko stojí po boku Ukrajiny,“ řekl Kišida.

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Fumio Kišida během tiskové konference

4:00 - Ve městě Buča na předměstí Kyjeva začala exhumace těl z masového hrobu. Agentury přinášejí snímky zdrcených lidí, kteří v hrobech poznávají své příbuzné. Celý článek najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Otec truchlí nad mrtvým tělem svého syna, jenž se stal obětí masakru ve městě Buča.

3:42 - Americký prezident Joe Biden podepsal zákon, který odebírá Rusku a Bělorusku status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR), což je ekvivalent doložky nejvyšších výhod. Tento krok otevírá Spojeným státům cestu ke zvyšování cel na dovoz ruského a běloruského zboží, napsala agentura DPA. Celý článek najdete zde.

3:26 - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj označil raketový útok na železniční stanici v Kramatorsku za „další válečný zločin Ruska“, který bude řešit Mezinárodní trestní tribunál.

Rusové zasáhli balistickou raketou přeplněné nádraží v Kramatorsku, zahynuly desítky lidí

Evropa

3:02 - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv tvrdí, že západní sankce uvalené na Rusko jsou vyhlášením hospodářské války. Opatření, kvůli kterým například zůstala řada ruských podniků na ocet, označil za nezákonná. Sankce podle něj budou mít opačný efekt a země, které takové kroky podnikly, budou čelit „negativním emocím“ ze strany Ruské federace.

2:44 - Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa měl v pátek telefonát s americkým prezidentem Joem Bidenem. Oba lídři si vyměnili názory na konflikt na Ukrajině. Podle jihoafrického prezidenta byl telefonát „produktivní“.

„Shodli jsme se na potřebě příměří a dialogu mezi Ukrajinou a Ruskem,“ napsal Ramaphosa na Twitteru. Jihoafrická republika patřila mezi 58 zemí, které se zdržely hlasování o rezoluci Valného shromáždění OSN, která pozastavila členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva.

2:08 - Rubl se po propadu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu vrátil na hodnotu před válkou. Podle analytiků je však tento úspěch v mnoha ohledech umělý a nevěstí nic dobrého pro zdraví ruské ekonomiky, informovala agentura AFP.

1:25 - Rusko vyhostilo 45 zaměstnanců polského velvyslanectví a konzulátu. Reaguje tak na týden starý krok Polska, které vyhostilo stejný počet diplomatů.

0:52 - V Oděse byl vyhlášen kvůli hrozbě dalších raketových útoků víkendový zákaz vycházení. Platit bude od sobotních 21 hodin tamního času do pondělní šesté hodiny ranní.

0:13 - Moldavský parlament v pátek zakázal svatojiřské stužky, černo-oranžové či černo-žluté symboly ruského vlastenectví a militarismu. Zákonodárci postavili stužky mimo zákon v reakci na ruský vpád na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Za výrobu, nošení či předvádění stužky hrozí pokuta nejméně 1100 korun, anebo 69 hodin veřejně prospěšných prací.

Foto: Profimedia.cz

Svatojiřská stuha

23:59 - V pátek bylo humanitárními koridory evakuováno 6665 lidí. Mezi nimi je 1614 lidí z Mariupolu.

23:32 - Počet mrtvých po pátečním ruském útoku na nádraží v Kramatorsku se zvýšil na 52, mezi nimi je pět dětí. Uvedl to na sociálních sítích guvernér Doněcku Pavel Kirilenko.

23:00 - Generál Sergej Beseda z 5. služby FSB je ve vyšetřovací vazbě, uvádí Agentura.ru. Podle zdroje agentury, generálplukovník Sergej Beseda, který dříve vedl 5. službu FSB (Služba operačních informací a mezinárodních vztahů), je ve vyšetřovací vazbě Lefortovo. Jeho trestní případ vyšetřuje Hlavní oddělení vojenského vyšetřování vyšetřovacího výboru.

22:48 - Rakouský kancléř Karl Nehammer navštíví 9. dubna Kyjev. Podle portálu The Kyiv Independent se chystá setkat s primátorem Vitalijem Kličkem a navštíví také město Buča, kde ruští vojáci v uplynulých týdnech během invaze zavraždili stovky civilistů.

22:25 - Deník The Kyiv Independent zveřejnil fotky trosek největšího nákladního letounu světa na letišti v ukrajinském Hostomelu.

22:04 - Ruské banky budou moci od 18. dubna znovu prodávat fyzickým osobám zahraniční měny v hotovosti. Oznámila to dnes ruská centrální banka, která tak zmírňuje svá regulační opatření, jejichž cílem je podpořit kurz domácí měny.

Centrální banka rovněž uvedla, že fyzické osoby budou moci od 11. dubna ze svých devizových účtů vybírat nejen dolary, ale také eura. Maximálně však mohou i nadále vybrat devizy v hodnotě 10 000 dolarů (225 000 Kč), napsala agentura Reuters.

21:56 - Japonská automobilka Mitsubishi Motors oznámila, že ukončuje provoz továrny na dodávky v ruské Kaluze. Společnost to zdůvodnila logistickými problémy a výpadky dílů, píše agentura Reuters.

Mitsubishi zastavuje výrobu dodávek v Rusku

Ekonomika

21:18 - Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová obvinila ruské vojáky z páchání zvěrstev na Ukrajincích, a to i na nezletilých. Jako příklad podle listu RBK-Ukrajina uvedla znásilnění čtrnáctileté dívky pěticí vojáků ve městě Buča a znásilnění jedenáctiletého chlapce v témže městě před zraky jeho matky, kterou Rusové přivázali ke stolu, aby vše viděla. Obětí ruských vojáků se stala i dvacetiletá dívka ve městě Irpiň.

21:12 - Spojené království pošle Ukrajině obrněná vozidla Mastif, řekl televizi Sky News ministr obrany Ben Wallace. Premiér Boris Johnson zároveň řekl, že Spojené království pošle ukrajinské armádě další zbraně v hodnotě 130 milionů amerických dolarů, včetně protivzdušného obranného systému Starsteak.

21:10 - Prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval na setkání v Kyjevě šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové za to, že EU oznámila rozšíření sankcí na další lidi blízké Putinovu režimu včetně Putinových dcer. Zároveň ale dodal, že to nestačí a sankce se musejí dál zpřísňovat, proto „jinak Rusko naslouchat nebude“.

20:55 - Nezávislá běloruská televize Nexta zveřejnila záběry z prvních minut poté, co ruské střely dopadly na nádraží v Kramatorsku.

20:35 - EU přidala na sankční seznam dvě Putinovy dcery a skupinu oligarchů včetně Děripasky či Rotenberga. Potrestala i šéfa největší banky Sberbank.

19:55 - Americký prezident Joe Biden obvinil Rusko ze spáchání dalšího „strašlivého zvěrstva“ poté, co dnes patrně ruská raketa zasáhla nádraží ve východoukrajinském Kramatorsku a zemřely desítky lidí. Představitel Pentagonu sdělil médiím, že podle Washingtonu Rusové při útoku použili balistickou raketu krátkého doletu.

Útok na ukrajinskou vlakovou stanici je dalším strašlivým zvěrstvem spáchaným Ruskem. Zasáhlo civilisty, kteří se snažili evakuovat a dostat se do bezpečí,“ napsal Biden na Twitteru. Útok přišel den poté, co úřady na východě Ukrajiny vyzvaly zbývající obyvatele k odchodu kvůli očekávané ruské ofenzívě.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

19:30 - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová podpořila Ukrajinu ve snaze stát se členem Evropské unie.

19:09 - Spotřebitelské ceny v Rusku v březnu vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o 7,61 procenta, což byl nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Ruská ekonomika se potýká s problémy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po invazi na Ukrajinu a rekordnímu poklesu rublu. V únoru inflace činila 1,17 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad.

19:07 - Těla 132 popravených civilistů se našla v ukrajinské vesnici Makariv nedaleko Kyjeva, uvedl tamní starosta. Zničena je podle něj ze 40 procent.

19:04 - Lotyšský parlament přijal zákon, který z 9. května oficiálně učinil den památky obětí války na Ukrajině. Zákon zakazuje v tento smuteční den pořádat hromadné zábavy a sváteční akce, resp. místní úřady a samosprávy je nesmějí povolit či musí zrušit již vydaná povolení, uvedl server Delfi. Kreml označil lotyšské rozhodnutí za ostudné.

18:55 - Ruské úřady zavírají pobočky a zastoupení 15 zahraničních nevládních organizací, včetně Amnesty International, Nadace Carnegie a Human Rights Watch.

18:47 - Ruským vojákům, kteří byli v jaderné elektrárně v Černobylu, zbývá maximálně rok života, tvrdí to ukrajinský ministr energetiky German Galušenko.

Do roka zemřete, vzkázal ruským vojákům od Černobylu ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

18:44 - Chorvatská vláda pošle Ukrajině více než 200 tisíc eur jako naléhavou pomoc.

18:27 - Americký prezident Joe Biden poděkoval Slovensku za poskytnutí systému S-300 Ukrajině. Potvrdil, že USA přesunou jeden systém protivzdušné obrany Patriot na Slovensko.

17:47 - Pohled na ruské zločiny spáchané v Buči mnou hluboce otřásl, uvedl šéf vlády SR Eduard Heger po návštěvě obce u Kyjeva, kde byli nalezeni mrtví civilisté.

Foto: Úřad vlády SR, ČTK

Slovenský premiér Eduard Heger přijel do ukrajinské obce Buča

17:34 - Předsedkyně Evropské komise Ursula Von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger před setkáním s Volodymyrem Zelenským v Kyjevě navštívili obec Buča, kde ruská vojska zmasakrovala civilní obyvatelstvo.

17:28 - K přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol se přihlásilo 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Naprostá většina z nich se chce dostat na čtyřleté obory, jen 33 přihlášek podali na víceletá gymnázia. Zhruba dvě třetiny budou dělat zkoušky na dvě školy, zbytek jen na jednu. Nejčastěji mají zájem o čtyřletá gymnázia a obory IT.

Nejvíc přihlášek odevzdali na střední školy v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. ČTK to dnes řekl mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Podle odhadu ministerstva školství je v ČR asi 25 000 uprchlíků ve věku středoškoláků.

17:18 - Nejméně 700 lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu. Oznámil to dnes starosta tohoto severoukrajinského města, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. Podle bilance OSN od počátku ruské invaze na Ukrajině zemřelo k dnešnímu ránu 1611 civilistů, z toho 131 dětí. Ukrajinská generální prokuratura rovněž ráno oznámila, že v zemi v důsledku ruské agrese zemřelo 167 dětí.

17:17 - Rusové utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu, uvedla OSN. Podle údajů ruské vlády dosáhla k 1. dubnu meziroční inflace potravin vlivem západních sankcí 18,75 procenta.

16:58 - Británie pošle na Ukrajinu vojenské vybavení za 100 milionů liber, třeba také protiletecké a protitankové zbraně, řekl po premiér Boris Johnson.

16:08 - Počet obětí ruského raketového útoku na nádraží v Kramatorsku vzrostl na 50, z toho pět dětí, řekl gubernátor Doněcké oblasti.

16:01 - Rusko vyhošťuje 45 polských diplomatů a konzulárních pracovníků, zemi mají opustit do 13. dubna, uvedla polská rozhlasová agentura IAR.

15:26 - Ruská státní Rossija 24 televize odvysílala záběry z příprav na natáčení seriálu v Petrohradě s titulkem Ukrajinské podvrhy. Uvedla u nich, že jde o záběry, jak si Ukrajinci připravují těla na zinscenování obětí po útoku Rusů.

14:49 - Během blokády Černihivu zemřelo ve města asi 700 lidí, uvedl místní starosta Vladyslav Atrošenko. Jde jak o civilisty, tak o vojáky.

14:30 - Rusko by mohlo napadnout Finsko stejně, jako to teď udělalo Ukrajině, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu k finskému parlamentu prostřednictvím videa. Odvahu ukrajinských vojáků přirovnal ke statečnému boji finské armády v zimní válce na přelomu let 1939 a 1940, kdy severská země zabránila ruské okupaci.

14:23 - Hesly proti ruské agresi na Ukrajině a proti prezidentovi Vladimiru Putinovi popsal ve čtvrtek kdosi neznámý památník v berlínské čtvrti Treptow, věnovaný sovětským vojákům padlým ke konci 2. světové války.

14:04 - České ministerstvo zahraničí po raketovém útoku na nádraží přirovnalo Rusko k teroristické organizaci. Země podle MZV už nezakrývá, že záměrně vraždí civilisty, jeho chování se tak od teroristů nijak neliší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku, zemřelo nejméně 39 lidíVideo: Reuters

14:03 - Do Švédska dorazilo 29 tisíc ukrajinských uprchlíků, 22 tisíc z nich již získalo povolení k pobytu, uvedl na tiskové konferenci Mikael Ribbenvik, šéf tamějšího migračního úřadu.

13:40 - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyzývá k vytvoření tribunálu pro válečné zločiny proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Informoval o tom časopis Der Spiegel.

13:38 - Německo chystá balík pomoci firmám postiženým následky války na Ukrajině v hodnotě více než 100 miliard eur (přes 2,4 bilionu korun).

13:16 - Slovenský premiér Heger, který je na návštěvě Ukrajiny, potvrdil, že Slovensko darovalo Kyjevu systém protivzdušné obrany S-300.

13:03 - Švýcarská ambasáda v Kyjevě odstranila švýcarsku vlajku ze střechy své budovy. Před několika dny ji tam umístila zřejmě v domnění, že tak zamezí možnosti, že by se Rusové rozhodli ambasádu ostřelovat.

12:30 - „Hodně lidí je ve vážném stavu, bez rukou, bez nohou. Operuje na nich najednou asi 30 nebo 40 chirurgů,” řekl starosta Kramatorsku Alexander Hončarenko.

12:16 - Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300, informovala televize Markíza. „Tajný přesun trval dva dny,“ uvedla.

11:59 - Ministerstvo financí v současnosti odhaduje celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny na zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard Kč.

11:48 - Premiér Petr Fiala se shodl s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na nutnosti posílení východního křídla Aliance a pokračování dodávek vojenské techniky Ukrajině.

11:46 - Británie uvalila sankce na dcery ruského prezidenta Vladimira Putina a na dceru ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Rusko podle Londýna míří k nejhlubší ekonomické recesi od pádu SSSR.

11:34 - Myčka, varná konvice, pánvičky – to vše se ve čtvrtek objevilo před ruskou ambasádou v Londýně. Důvod? Obyvatelé hlavního města Británie nabyli dojmu, že si Rusové asi takové zboží nemohou dovolit, když jejich vojáci musí rabovat na Ukrajině a posílat svoje „úlovky“ poštou domů. Fotky z demonstrace obletěly sociální sítě.

Londýňané nosí před ruskou ambasádu myčky a toustovače. Aby Rusové nekradli na Ukrajině

Zahraniční

11:26 - Rusko dosud přišlo na Ukrajině o zhruba 19 tisíc vojáků, uvedla ukrajinská armáda. Moskva tvrdí, že zničila výcvikové středisko pro žoldnéře u Oděsy.

11:22 - Ruští vojáci opustili Sumskou oblast, vyklidili tak již celý sever Ukrajiny. Téměř žádní nejsou ani v Mykolajivské oblasti, uvedli místní gubernátoři.

11:19 - Na sankční seznam EU přibude 217 ruských činitelů a oligarchů a 18 subjektů. Jsou mezi nimi lidé blízcí Kremlu či politici ze samozvaných republik.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám