Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Ukrajinský generální štáb

Ukrajinci zveřejnili záběry samohybných houfnic Caesar v akci

Článek

22:08 - Ukrajinské síly způsobují Rusům těžké ztráty u Bachmutu v Doněcké oblasti, tvrdí ukrajinský generální štáb.

18:36 - Rusko ukradlo na okupovaných ukrajinských územích od začátku invaze už 400 tisíc tun obilí, uvádí list Kyiv Independent s odvoláním na ministerstvo zemědělství.

17:56 - Ruský prezident Vladimir Putin se chystá příští týden navštívit Tádžikistán a Turkmenistán, informovala v neděli podle agentury Reuters ruská státní televize. Jednalo by se o první známou zahraniční cestu šéfa Kremlu od února, kdy spustil válku proti Ukrajině.

Putin poprvé od války vyjede mimo Rusko

Válka na Ukrajině

15:50 - Francouzská vláda plánuje letos v zimě opět uvést do provozu v březnu odstavenou uhelnou elektrárnu v obci Saint-Avold na severovýchodě země. Elektrárna by fungovala pouze v případě potřeby, opatření je dočasné a reaguje na dění spojené s válkou na Ukrajině a na napětí na trhu s energiemi, uvedlo francouzské ministerstvo pro energetickou tranzici. Informovala o tom stanice BFM TV.

Vláda tímto krokem ale neupouští od svého plánu na postupné kompletní odstavení všech uhelných elektráren, zdůrazňuje prohlášení ministerstva citované BFM TV. „V každém případě budeme z uhlí vyrábět méně než jedno procento elektrické energie“ a „nepoužijeme žádné ruské uhlí“, uvádí ministerstvo.

15:10 - Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron se v neděli shodli, že válka na Ukrajině je v kritickém okamžiku. Oba chtějí Ukrajinu, která už přes čtyři měsíce vzdoruje ruské invazi, ještě více podpořit. Johnson s Macronem se na tom domluvili na bilaterálním jednání na okraj třídenního summitu velkých světových ekonomik G7, který v neděli začal v Bavorsku.

12:42 - Nový raketový útok na Kyjev je dalším příkladem ruského barbarství. V neděli to na okraj summitu velkých světových ekonomik G7 prohlásil americký prezident Joe Biden. Ruské rakety v noci na dnešek a nad ránem zasáhly ukrajinskou metropoli poprvé za poslední tři týdny.

10:53 - Prezident USA Biden a německý kancléř Scholz se na jednání na okraj summitu G7 shodli na jednotném postoji vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Biden a Scholz se shodují, že Západ musí vůči Rusku zůstat jednotný

Zahraniční

10:17 - Rusko se chystá do ovládnutých míst na Ukrajině vyslat své učitele. Napsal o tom ruský server Lenta.ru s odvoláním na ministerstvo školství Novosibirské oblasti. Rusové se rovněž snaží školy na ovládnutých ukrajinských územích přimět, aby od nového školního roku přešly na ruské osnovy.

Na Ukrajinu míří ruští kantoři. Mají tamní děti učit jinak

Válka na Ukrajině

10:06 - Jednou z nečekaných hrdinek války na Ukrajině je koza. Podařilo se jí totiž nedopatřením odpálit granáty, které ruští vojáci nastražili s pomocí drátů jako pasti. Exploze spustila v řetězovou reakci a ve výsledku zranila právě příslušníky ruských ozbrojených sil.

Koza zranila ruské vojáky, když mimoděk odpálila nastražené granáty

Koktejl

9:29 - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil velitelská stanoviště ruské armády na Ukrajině a vyslechl hlášení o situaci, uvedly ruské agentury.

Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajině, uvedla Moskva

Zahraniční

8:49 - Británie, USA, Japonsko a Kanada se na okraj summitu G7 dohodly na zákazu dovozu zlata z Ruska. Podle Bidena se k zákazu přidá celá G7.

G7 chce zakázat dovoz zlata z Ruska

Zahraniční

8:08 - Ukrajinské hlavní město dnes časně ráno zasáhly zřejmě rakety, ze čtvrti nedaleko centra bylo slyšet několik výbuchů. Na místě jsou záchranáři, podle nichž byla zasažena i devítipatrová obytná budova. Podle předběžných informací ukrajinské služby pro mimořádné situace jsou na místě zranění, možná i oběti.

Rusové zasáhli raketami Kyjev

Zahraniční

7:15 - Ruské ostřelování poškodilo výzkumné jaderné zařízení v Charkově na východě Ukrajiny. Informovala o tom ukrajinská státní jaderná inspekce. Podle ní úder poničil jednu z budov v areálu, nedotkl se však skladu s jaderným palivem a míra radiace na místě je v normálu. Ruské jednotky zařízení několikrát ostřelovaly už v březnu.

Ruské ostřelování poškodilo jaderné zařízení v Charkově

Zahraniční

7:00 - Ruská federace směřuje k vynucené platební neschopnosti, do nedělního večera má totiž zaplatit zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) jako úroky ze zahraničních dluhopisů. Peníze na zaplacení sice má, západní země jí ale kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu platbu nechtějí umožnit.

Rusko směřuje k vynucené platební neschopnosti

Ekonomika

22:18 - Ukrajina získá zpět všechna ztracená města včetně Severodoněcku, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinu podle něj za poslední den zasáhlo 45 ruských raket a střel.

Zelenskyj: Ukrajina získá zpět všechna svá ztracená města

Zahraniční

20:13 - Ukrajinské letectvo zatím stojí poněkud ve stínu obětavého boje pozemních jednotek čelících ruské armádě. Pomoci pilotům v jejich nelehké situaci, kdy je mimo jiné těžké při nedostatku bojových strojů provádět tak potřebný výcvik, se rozhodla česká společnost Vrgineers se svým přenosným leteckým simulátorem. Jeden přístroj v hodnotě přes milion korun totiž ukrajinskému letectvu darovala.

Ukrajinským pilotům pomůže český simulátor

Válka na Ukrajině

18:46 - Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Po schůzce s běloruským vůdcem to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Putin se chlubí, že pošle Bělorusku iskandery, které mohou nést jaderné hlavice

Zahraniční

17:12 - Ukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou ruských jednotek, uvedl starosta. Podle něj ruská armáda ovládá i jeho bezprostřední okolí.

Ruské jednotky dobyly Severodoněck, ukrajinské síly se stáhly k Lysyčansku

Válka na Ukrajině

15:39 - Výrazně vyšší zájem o službu v české armádě od zahájení války na Ukrajině potvrdily v sobotu armádní špičky na Dnu pozemního vojska – Bahna 2022. Několikanásobně víc lidí než v běžných letech se hlásí do aktivních záloh.

Zájem o službu v armádě je od zahájení války na Ukrajině vyšší

Domácí

14:18 - Ukrajinské jednotky se téměř kompletně stáhly z obléhaného Severodoněcku, řekl starosta. Ruská armáda Severodoněck a Lysyčansk dál ostřeluje.

12:32 - Ruská armáda zabila při útoku na východoukrajinské město Kosťantynivka až 80 polských žoldnéřů. Podle agentur to uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany. Není jasné, kdy se tak mělo stát. Zprávu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Při útoku jsme zabili až 80 polských žoldnéřů, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

11:08 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odvolal z funkce velvyslance v několika zemích, včetně ambasadora na Slovensku Jurije Mušky. Uvádějí to oficiální stránky ukrajinského prezidenta. Podle nich Zelenskyj v pátek odvolal také například velvyslance v Íránu, Libanonu, Gruzii či Portugalsku.

10:25 - Policie podezřívá dva české dobrovolníky z rabování ve válečné zóně na Ukrajině. Uvedl to iROZHLAS. V případě viny by jim hrozil až výjimečný trest.

9:20 - Ruská armáda ráno ostřelovala vojenskou základnu v ukrajinském Javorivu blízko polské hranice, čtyři lidé při tom utrpěli zranění. S odvoláním na lvovského gubernátora o tom informovala agentura Reuters. Ruské jednotky vypálily na Javoriv šest střel, z nichž čtyři vojenskou základnu zasáhly.

8:41 - Ruská armáda ráno ostřelovala vojenské zařízení v ukrajinském Javorivu blízko polské hranice, uvedl lvovský gubernátor. Čtyři lidé byli zraněni.

22:08 - Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že rozbila síť agentů pracujících pro ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU, do níž byl zapojen také ukrajinský poslanec Andrij Derkač. Tohoto ukrajinského zákonodárce dříve USA obvinily, že se coby ruský agent vměšoval do předloňských amerických prezidentských voleb, a uvalily na něj sankce. Napsal o tom portál Ukrajinska pravda.

Derkač podle SBU vytvořil síť soukromých bezpečnostních firem, které měly pomáhat ruským silám ovládnout Ukrajinu po zahájení invaze v únoru letošního roku. SBU upřesnila, že se jí podařilo ruskou zpravodajskou síť rozbít na začátku současné války, když zadržela Derkačova poradce Ihora Kolesnikova. Poradce podle SBU uvedl, že Derkačovy firmy měly zajistit průjezd ruské vojenské techniky do ukrajinských měst.

21:31 - Itálii se podařilo snížit její závislost na dovozu ruského plynu na 25 procent ze 40 procent v loňském roce. Uvedl to italský premiér Mario Draghi po summitu Evropské unie. Ta se nyní potýká s omezováním dodávek plynu z Ruska, které přispívá k růstu cen energie. „Opatření, která (italská) vláda zavedla od začátku války (na Ukrajině), začínají přinášet výsledky,“ řekl Draghi. „Ruský plyn začínají nahrazovat jiní dodavatelé,“ dodal.

20:22 - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí odsoudila čtvrteční rozhodnutí Evropské unie udělit Ukrajině a Moldavsku postavení kandidátů na členství v bloku. Unie tím potvrdila, že pokračuje ve své politice aktivního geopolitického ovládnutí prostoru Společenství nezávislých států (SNS) s cílem „zadržovat“ Rusko, napsala Marija Zacharovová v komentáři, který zveřejnila ruská diplomacie na svém webu.

18:21 - Německá vláda se chystá Ukrajině přenechat další houfnice na obranu proti ruské agresi. Píše o tom agentura DPA, která informaci získala od zdrojů z německého ministerstva obrany. Jednání o tom Berlín vede s Nizozemskem a s jedním dalším evropským partnerem.

Ukrajina dosud dostala sedm samohybných houfnic PzH 2000 z Německa a pět z Nizozemska. Kyjev však dal najevo, že by s 18 houfnicemi, tedy ještě šesti navíc, byl schopen vyzbrojit jeden kompletní dělostřelecký prapor. V Berlíně je vůle žádost splnit, pokud se na dodávkách budou podílet i další partneři, informuje DPA. Samotné Německo by tak dodalo tři nebo jen dva další systémy.

17:49 - Ruská redakce britské stanice BBC v otevřených zdrojích zjistila jména 4010 ruských vojáků, kteří ve válce proti Ukrajině přišli o život. „Je to neúplný seznam ztrát, ale informace získané z otevřených zdrojů umožňují analyzovat, co se děje s ruskou armádou,“ poznamenala BBC.

Rychle roste počet zabitých dobrovolníků. Každý týden se objevují informace o smrti 30 až 40 dobrovolníků; tak často se neinformuje o smrti v žádné jiné kategorii vojáků. Pětina z nich odjela do války ve věku 50 a více let.

15:58 - Ruská federace v pátek odeslala úroky z další emise dolarových eurobondů. Stejně jako ve čtvrtek je zaplatila v rublech a tím považuje své závazky vůči věřitelům za splněné. Oznámilo to ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti. Rusko odeslalo do centrálního depozitáře 8,5 miliardy rublů, což odpovídá částce 159 milionů USD (3,7 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

15:57 - Specifické skupiny uprchlíků z Ukrajiny v Bílině ubytovány nebudou. Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra o tom informovala město, které se záměrem na umístění romských běženců v Bílině nesouhlasilo. Plán odmítl také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

10:06 - V okupovaném Chersonu na jihu Ukrajiny byl v pátek ráno spáchán atentát na Dmitrije Savlučenka, který měl v kolaborantské okupační správě na starosti otázky rodiny, mládeže a sportu. Výbuch nálože na dvoře čtyřpodlažního domu nepřežil, uvedla ruská agentura TASS. V oblasti panuje silný odpor proti ruské okupaci, přisluhovači jsou napadáni a také tam působí partyzáni, což brání uspořádání referenda, v němž by se měli obyvatelé vyslovit pro odtržení od Ukrajiny.

8:59 - Rusko jedná o výměně sedmasedmdesáti námořníků, kteří uvázli na Ukrajině. Podle agentury Interfax to uvedla ruská zmocněnkyně Taťana Moskalková. Jde o posádky osmi ruských lodí, které byly na Ukrajině zabaveny a mají se vydražit.

Rusko jedná s Ukrajinou o výměně 77 námořníků

Evropa

7:38 - Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl v pátek ráno gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí.

Severodoněck ztracen. Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se

Evropa

7:15 - Ruské jednotky v posledních dnech výrazně postoupily v oblasti dvojměstí Severodoněck–Lysyčansk, uvedl ve čtvrtek Institut pro studium války (ISW).

Ruská ofenziva se brzy vyčerpá, uvedl válečný institut

Evropa

5:59 - Záporožská oblast byla ostřelována ruskými jednotkami ze salvových raketometů, uvedla oblastní vojenská správa. Terčem se stala infrastruktura v jedné obci nedaleko města Záporoží. To zasaženo nebylo.

5:55 - Ukrajinské dráhy vypraví v pátek další evakuační vlak z Pokorsku na Donbasu, který pojede přes Dnipro do Lvova. Vyjet by měl v 16:30 místního času (15:30 SELČ).

5:52 - U Rjazani, která se nachází 200 kilometrů od Moskvy, se v pátek ráno při přistání zřítilo nákladní letadlo Il-76. Zemřeli nejméně čtyři členové posádky, uvedl TASS. Několik dalších osob bylo zraněno. Původně se uváděl jeden mrtvý a sedm zraněných.

23:11 - Ukrajina u Evropského soudu pro lidská práva podala stížnost na Rusko. Jeho síly viní z hrubého porušování lidských práv během současné války na Ukrajině. Jde ale pouze o symbolický krok, poněvadž Rusko uzákonilo, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva již nebude respektovat, podotkla agentura Reuters.

23:10 - Ukrajinský generální štáb sdělil, že ukrajinským silám se podařilo postup ruských vojáků k jižnímu okraji Lysyčansku zastavit. Na ovládnutí Lysyčansku a přilehlého Severodoněcku vynakládá ruská armáda na ukrajinském Donbasu hlavní úsilí. Stažení ukrajinských vojsk od Lysyčansku by Moskvě pomohlo v dosažení jednoho z jejích hlavní cílů – ovládnutí celé Luhanské oblasti, podotkla agentura Reuters.

23:02 - Před sídlem Evropského parlamentu v Bruselu byla vyvěšena ukrajinská vlajka.

22:16 - Skutečnost, že Ukrajina dnes získala status kandidáta členství v Evropské unii, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za vítězství. Čekali jsme 120 dní a 30 let, uvedl v krátkém videoposelství prezident východoukrajinského státu, který vyhlásil nezávislost po rozpadu SSSR v roce 1991 a který už 120 dní čelí ruské vojenské invazi.

21:19 - Na Ukrajině se od začátku ruské invaze pohřešuje 10 000 lidí, informovala agentura Ukrinform s odvoláním na Oleksije Serhejeva z ukrajinské policie. Od 24. února obdržely policejní složky hlášení o zmizení 20 000 lidí, z nichž téměř polovinu se podařilo vypátrat, uvedl Serhejev.

20:59 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil udělení statusu kandidátské země, který ve čtvrtek v Bruselu definitivně odklepli lídři Evropské unie. Slavit může také Moldavsko. Jsme vděční a odhodlaní pokračovat s reformami, napsala prezidentka Maia Sanduová.

Zelenskyj poděkoval za kandidátský status. Budoucnost Ukrajiny je v EU, řekl

Válka na Ukrajině

20:34 - Prezidenti a premiéři EU ve čtvrtek na zahájení dvoudenního summitu EU v Bruselu podpořili kandidátský status pro Ukrajinu a Moldavsko. Na Twitteru to potvrdil šéf unijních summitů Charles Michel.

Kandidátský status EU pro Ukrajinu a Moldavsko posvětila Evropská rada

Domácí

20:20 - Rozhodování o udělení kandidátského statusu pro Ukrajinu a Moldavsko zastínila napjatá atmosféra poté, co krachla jednání o posunu v otázce přístupu zemí západního Balkánu. Část států už totiž v roli kandidáta čeká mnoho let a ráda by záruky, že se s nimi počítá. Bosna a Kosovo pak kandidátskými zeměmi vůbec nejsou.

Státy EU v Bruselu rozhořčily západní Balkán

Válka na Ukrajině

19:47 - Polsko je po Spojených státech druhou zemí, která poskytla Ukrajině největší vojenskou pomoc po jejím napadení Ruskem, uvedl server euroactiv.pl s odvoláním na pondělní prohlášení prezidenta Andrzeje Dudy. Východnímu sousedovi poskytla vojenské vybavení a munici v hodnotě 1,6 miliardy eur (39,5 mld. korun).

Napadené zemi pomáhá vojensky po Američanech nejvelkoryseji Polsko

Válka na Ukrajině

18:56 - Ceny ropy se ve čtvrtek snižují. Na trhu přetrvávají obavy z negativních dopadů zpřísňování měnové politiky na ekonomiku a na poptávku po pohonných hmotách.

Ropa zlevňuje, na trhu přetrvávají obavy o poptávku

Ekonomika

18:51 - Rusko již ukradlo více než 500 tisíc tun ukrajinského obilí, řekl ukrajinský velvyslanec v Turecku Vasilij Bodnar.

18:31 - Ve čtvrtek začíná předběžné slyšení v prvním soudním procesu s ruským vojákem Michailem Romanovem obviněným ze znásilnění ukrajinské ženy během invaze. Případů bude postupně mnohem víc, informuje deník Guardian. Zda Romanov vůbec žije, se neví, soudit ho budou v nepřítomnosti.

Muže zabil a ženu znásilnil, když dítě plakalo v kotelně. Začíná další soud s ruským vojákem

Válka na Ukrajině

17:13 - Ukrajinské jednotky se možná budou muset stáhnout z klíčového frontového města Lysyčansk, aby se vyhnuly obklíčení, uvedl ve státní televizi regionální guvernér Serhij Hajdaj, informuje agentura Reuters.

16:53 - Země EU jsou zatím schopny kompenzovat snížené dodávky plynu z Ruska. Připravují se však na možnost dalšího omezování dodávek, uvedla Evropská komise.

16:10 - Už čtvrtý měsíc odolává Ukrajina ruské agresi a konflikt se dostal do další, tzv. opotřebovací fáze. Jak dlouho ještě válka potrvá, jaké jsou scénáře jejího konce a máme se obávat, že Rusko skutečně použije svůj jaderný arzenál? To vše rozebere další díl podcastu Zbytečná válka s vojenským bezpečnostním analytikem Zdeňkem Petrášem z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany.

Jaderné zbraně zůstanou dál jen hrozbou, Rusko na NATO nezaútočí, ujišťuje analytik Petráš

Zbytečná válka

15:21 - Moskva řekla francouzskému velvyslanci, že jeden z jeho diplomatů už není v Rusku vítaný. Podle Paříže jde o neopodstatněný krok, kterého lituje.

Rusko vyhostí francouzského kulturního atašé

Evropa

14:58 - Rusko je podle Putina připraveno rozvíjet spolupráci s Brazílií, Indií, Čínou a JAR. Prezident Si kritizoval západní sankce proti Rusku.

14:06 - Premiér Fiala po schůzce s šéfem NATO Stoltenbergem řekl, že Česko už v podstatě vyčerpalo zásoby zbraní, kterými by mohlo pomoci bránící se Ukrajině.

Zásoby „sovětských“ zbraní se tenčí, řekl Fiala Stoltenbergovi k pomoci Ukrajině

Domácí

13:57 - Ruská federace odeslala úroky ze dvou emisí dolarových eurobondů. Zaplatila v rublech a tím považuje své závazky vůči věřitelům za splněné. Ve čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti.

Rusko uhradilo závazky dolarových eurobondů v rublech, věc má za vyřízenou

Ekonomika

13:51 - Na Ukrajině už jsou americké raketomety, oznámil ministr obrany Oleksij Reznikov. Toto léto bude pro ruské okupanty horké a pro některé poslední, napsal.

Ukrajina už má raketomety z USA. Léto bude horké, vzkázal Rusům ministr obrany

Evropa

13:28 - Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov oznámil, že vztahy Ruska a Japonska se nacházejí na nejnižší možné úrovni, protože Tokio zaujímá vůči Rusku nepřátelský postoj. „Fakticky jsou všechny vztahy přerušeny,“ řekl Peskov. Japonský premiér ve středu prohlásil, že po ruském útoku na Ukrajinu změnilo Tokio politiku vůči Moskvě.

13:18 - Milice samozvané Luhanské lidové republiky pronikly do hloubky města Zolote. Uvedl to jeden z jejich důstojníků Andrej Marečko.

12:33 - Ukrajina musela omezit použití dronů, které jí v prvních týdnech pomáhaly bránit se ruské invazi, uvedl Jack Detsch z časopisu Foreign Policy z odvoláním na ukrajinské vojenské zdroje. Důvodem je, že Rusko posílilo prostředky protivzdušné obrany (PVO).

Rusové se zlepšili. Drony už jsou Ukrajincům skoro na nic

Evropa

11:55 - Od začátku ruské invaze zahynulo v důsledku ukrajinské palby na území samozvané Luhanské lidové republiky 61 civilistů a dalších 194 jich bylo zraněno. Ukrajinské síly ostřelovalo LNR v 1006 případech.

11:47 - Představitel ruského ministerstva obrany oznámil, že se smyčka okolo Lysyčansku stahuje a probíhají tvrdé boje o vesnici Bila Hora, ležící jihovýchodně od Lysyčansku.

11:44 - Milice samozvaných lidových republik na Donbasu pronikly do obce Katerynivka. Podle jejich slov v ní měla ukrajinská vojska dobré opevnění.

11.30 - Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo ke zdrženlivosti ohledně informování o pokračující ukrajinské ofenzivě u Chersonu. Šíření jakýchkoliv zpráv před koncem operace podle něj armádě škodí.

9:11 - Ve středu Česko vydalo běžencům z Ukrajiny 753 víz dočasné ochrany, o 343 méně než před týdnem. Víza dostalo od počátku války 380 965 uprchlíků.

8:46 - Německo vyhlásí kvůli nejistotě dodávek plynu druhý ze tří varovných stupňů. V 10 hodin podle agentury Reuters učiní ministr hospodářství prohlášení.

Německo vyhlásilo kvůli plynu stav ohrožení. Ministr vyzval lidi k úsporám

Ekonomika

6:10 - Na Hadím ostrově pokračují boje, jejichž cílem je porazit ruské okupanty a zničit jeho vybavení, uvedlo ukrajinské velitelství Jih. Oznámilo, že byl zničen jeden systém protivzdušné obrany Pancir S-1.

Ukrajinské jednotky se snaží osvobodit Hadí ostrov

Evropa
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Satelitní snímky míst na Hadím ostrově ze 17. června a následně 21. června.Video: Reuters

5:56 - Britští občané Sean Pinner a Aidan Aslin i Maročan Ibráhím Sádún, kteří byli zajati na Ukrajině a 9. června odsouzeni v separatistické neuznané Doněcké lidové republice k smrti jako žoldnéři, připravují odvolání proti rozsudku. Všichni tři odsouzení začali připravovat žádosti o milost, které mohou být podány až po nabytí právní moci rozsudku, řekla Pinnerova obhájkyně Julija Cerkovnikovová.

5:19 - Ruské ostřelování ve středu večer zasáhlo dva sklady obilí v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv, prostory hořely. Agentuře AFP to sdělily jejich provozovatelé, společnosti Bunge a Viterra.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám