Hlavní obsah

Soud poslal za mříže ruského historika, který odhaloval Stalinovy zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrozavodsk
Aktualizováno

Ruský soud poslal na tři a půl roku za mříže historika Jurije Dmitrijeva, známého v odhalování zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. O verdiktu informovala s odvoláním na historikova právníka agentura TASS.

Foto: Reuters

Ruský historik Jurij Dmitrijev

Článek

Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, prokurátor žádal 15 let vězení. Odsouzený vinu odmítal. Kritici považují proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci historika a znehodnocení jeho díla.

Američan odsouzený v Rusku za špionáž se neodvolá. Doufá ve výměnu do USA

Evropa

Agentura AFP dala proces s Dmitrijevem do souvislosti s dalšími případy potlačování svobody slova v Rusku, včetně obvinění bývalého novináře Ivana Safronova, obviněného z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, anebo případem režiséra Kirilla Serebrennikova, podmíněně odsouzeného za údajné rozkradení státní dotace.

„V rozsudku jsem zaslechl, že si má odpykat tři a půl roku. To by pak okolo 12. září měl vyjít na svobodu,” řekl obhájce Viktor Anufrijev novinářům; deník Kommersant odhadl, že vzhledem k délce vazby vyjde historik na svobodu v listopadu. K soudu přišla historika podpořit asi tisícovka lidí, včetně místního vedení opoziční strany Jabloko a finského konzula.

Historik a ředitel karelské pobočky nevládního sdružení Memorial, které se zaměřuje na dokumentaci politických represí a ochranu lidských práv, byl zatčen v prosinci 2016. Obviněn byl z výroby dětské pornografie kvůli fotografiím, na kterých je jeho nahá adoptivní dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám