Hlavní obsah

Američan odsouzený v Rusku za špionáž se neodvolá. Doufá ve výměnu do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Američan Paul Whelan, který byl v Rusku odsouzen k 16 letům vězení za špionáž, se podle obhájce nehodlá odvolat. Doufá totiž v brzkou výměnu za Rusy, uvedla agentura Interfax.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Paul Whelan byl v Moskvě odsouzen k 16 rokům vězení za špionáž.

Článek

„Setkali jsme se ve vazební věznici. Po debatě jsme se rozhodli nepodat odvolání proti rozsudku, protože stejně nevěří v ruské soudnictví. Věří, že jej Rusko v blízké budoucnosti vymění za jiné vězně do Spojených států,” uvedl Whelanův obhájce Vladimir Žerebenkov.

Ruský soud poslal Američana na 16 let do vězení za špionáž

Evropa

Moskevský městský soud 15. června uznal Whelana vinným ze špionáže a potrestal jej 16 lety v nápravném zařízení s přísným režimem. Rozsudek podle advokáta vstoupí v platnost 26. června.

Moskva a Washington podle Interfaxu jednají o možnosti vyměnit Whelana hned za dva Rusy, za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta a pilota Konstantina Jarošenka.

But byl odsouzen v listopadu 2011 k 25 letům za spiknutí s cílem prodat kolumbijské povstalecké skupině FARC velkou zásilku zbraní. Jarošenko byl poslán za mříže na 20 let kvůli pašování velké zásilky kokainu.

Whelan, bývalý příslušník námořní pěchoty, byl zatčen v prosinci roku 2018 v moskevském hotelu Metropol s flash diskem, který měl obsahovat jména spolupracovníků ruských tajných služeb. Američan se domníval, že jsou na něm fotky z dovolené v Rusku.

Whelan se narodil v Kanadě a před svým zatčením působil jako ředitel globální bezpečnostní služby ve společnosti BorgWarner Group. Kromě amerického má také kanadské, britské a irské občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám