Hlavní obsah

Sojuz vynesl do vesmíru olympijskou pochodeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Z kazašského kosmodromu Bajkonur ve čtvrtek ráno SEČ odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz TMA-11M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Tříčlenná posádka, kterou tvoří ruský velitel, Japonec a Američan, vyvezla na oběžnou dráhu ve speciální schránce olympijskou pochodeň, která se tak na své cestě do olympijského Soči zastavila i ve vesmíru. K orbitálnímu komplexu dorazila po šestihodinovém letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz s olympijskou pochodní startuje k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Symbolické předání štafety je stanoveno na sobotu. Nedojde k němu ale přímo v prostorách stanice. Při výstupu mimo ISS si ji v otevřeném kosmu předají ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij.

„Naším cílem je, aby to vypadalo úchvatně,“ prohlásil ruský kosmonaut Oleg Kotov, jemuž bude v sobotu pochodeň ve volném prostoru symbolicky předána. „Uvidí to milióny televizních diváků,“ dodal.

Sojuz zamířil k ISS ve zkráceném letovém režimu. Zatímco dříve cesta ruských kosmických lodí ze Země ke stanici trvala dva dny, od letošního března ji absolvují posádky za necelých šest hodin. Sojuz se na dokovací uzel ISS napojil kolem poledne SEČ.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start Sojuzu z Bajkonuru

Na stanici se tak výjimečně ocitlo devět kosmonautů, než se v pondělí vrátí na Zemi po téměř šesti měsících trojice Rus Fjodor Jurčichin, Američanka Karen Nybergová a Ital Luca Parmitano.

Foto: archiv NASA

Ruská raketa Sojuz, která na oběžnou dráhu vynesla olympijskou pochodeň

FOTO: archiv NASA

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Vesmírné pochodně
Nebude to poprvé, co trasa olympijské štafety povede přes oběžnou dráhu. Do vesmíru se dostaly pochodně před olympijskými hrami v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000. Vynesly je tam tehdy americké raketoplány.

Hořet nebude

Kosmická verze štafety má být vybavena jisticím kroužkem pro případ, že by Kotovovi nebo Rjazanskému vyklouzla z ruky a uletěla. V takovém případě by se z ní stal nebezpečný projektil, který by při oblétání planety mohl ISS ohrožovat jako jiné kosmické smetí.

Pochodeň po celou dobu nebude zapálená. Uvnitř kosmické lodě a stanice to není možné z bezpečnostních důvodů a ve vakuu by nehořela.

Reklama

Výběr článků

Načítám