Hlavní obsah

Sobotní nehoda tupolevu může vést k zákazu jejich letů v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská agentura pro dohled v dopravě je připravena doporučit zákaz letů stroje typu Tu-154B. Po sobotní nehodě letounu tohoto typu na Sibiři to v neděli ruské agentuře Itar-tass řekl informovaný zdroj z této agentury.

Článek

Šéf agentury se v tomto duchu vyjádřil při setkání s ministrem dopravy Igorem Levitinem, řekl podle agentury AFP zdroj a dodal, že příslušné dokumenty se již připravují.

Sobotní havárie stroje tohoto typu se odehrála na letišti v sibiřském Surgutu. Letadlu místních aerolinií se 125 osobami na palubě se po narolování na startovací dráhu vzňal jeden motor. Skoro všichni cestující a členové posádky byli evakuováni. Nato vybuchla jedna palivová nádrž.

Nehoda si vyžádala tři oběti na životech, 43 lidí utrpělo zranění.

Příčina neštěstí nebyla zatím oznámena. Levitin novinářům řekl, že vyšetřovatelé posuzují spolu s jinými hypotézami i možnost, že šlo o teroristický čin.

Mezistátní výbor pro letectví Ruské federace v neděli oznámil, že byly nalezeny dvě takzvané černé skříňky se záznamy komunikace pilotů letadla. Vyšetřování nehody pokračuje.

Tu-154
Letoun Tu-154B je verzí stroje Tu-154, který byl páteří flotily sovětského a postsovětského civilního letectví. Tupolevy 154 byly do ní poprvé zařazeny v 70. letech. Po řadě havárií stárnoucích letadel společnost Aeroflot z bezpečnostních důvodů všechny tyto stroje vyřadila. Poslední let s Tu-154 uskutečnila loni.
Tato středně velká letadla však zůstávají hlavní součástí leteckého parku menších společností po celém Rusku i v dalších zemích bývalého Sovětského svazu. V některých částech Evropy mají zakázáno létat kvůli nadměrnému hluku motorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám