Hlavní obsah

Na Sibiři shořelo letadlo vezoucí 125 lidí

Moskva
Aktualizováno

V sibiřském Surgutu v sobotu vzplanulo po výbuchu motoru letadlo Tu-154M. Na jeho palubě se nacházelo 125 lidí, uvedla agentura RIA Novosti. Úřady potvrdily, že si nehoda vyžádala tři mrtvé a nejméně 43 zraněných.

Článek

"Byl tam hustý, černý dým a lidé začali panikařit. Doslova si vzájemně šlapali po hlavách. Před očima se mi mihl můj život," řekl agentuře Itar-tass jeden ze svědků. "Měli jsme problém otevřít únikový východ a lidé začali neskutečně zmatkovat," popsal další.

Letadlo mělo namířeno do Moskvy. Na jeho palubě bylo 116 cestujících a devět členů posádky. Podle RIA Novosti stroj vzlétl a hned se nouzově na letiště vrátil. Itar-tass a další agentury ale uvedly, že tupolev teprve roloval po letištní dráze, když vybuchl motor a stroj začal hořet. Většinu lidí se podařilo ještě předtím evakuovat do bezpečí.

Oheň stroj úplně zničil.

Foto: Reuters

Požár letadlo zničil.

Zranění byli převezeni do nemocnice. Čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Na jednotce intenzivní péče se nachází též jedno dítě, potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

Příčina nehody se vyšetřuje. Letadlo patřilo regionální letecké společnosti.

Foto: Reuters

Tu-154
Letadla Tu-154 byla páteří flotily sovětského a postsovětského civilního letectví. Poprvé byly do ní zařazeny v 70. letech. Po řadě havárií stárnoucích letadel společnost Aeroflot z bezpečnostních důvodů všechny tyto stroje vyřadila. Poslední let uskutečnila loni.
Tato středně velká letadla však zůstávají hlavní součástí leteckého parku menších společností po celém Rusku i v bývalém Sovětském svazu. V některých částech Evropy má zakázány lety kvůli nadměrnému hluku motorů.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám