Hlavní obsah

Smrt policistů v Německu: 24leté ženě nedali pytláci šanci

Aktualizováno

Jednou z obětí pondělní střelby při běžné silniční kontrole v Německu byla teprve 24letá žena, která ještě nedostudovala policejní školu. Pachatelé, zřejmě pytláci, ji střelili přímo do hlavy z brokovnice. Uvedla to v úterý policie na tiskové konferenci.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Policisté na místě střelby

Článek

Policie předpokládá, že motivem bylo zakrýt pytláctví. Jinak to vysvětlit nemohou. Vrchní státní zástupce Udo Gehring přiznal, že motiv vypadá divně: „Není součástí našeho pojetí Německa, že někdo střílí na ulici jen proto, že mohl být přistižen při pytláctví“. Gehring naznačil, že k činu mohla přispět rostoucí nenávist k policii.

Pravděpodobnými vražednými zbraněmi byly lovecká puška a brokovnice. Čtyřiadvacetiletá studentka policejní školy byla zastřelena ranou do hlavy z brokovnice, její kolega byl zasažen čtyřikrát z kulové zbraně. Proto vyšetřovatelé předpokládají, že stříleli oba podezřelí. Policistka byla mrtvá, ještě než dorazily posily. 29letý policista zemřel krátce po jejich příjezdu. I on byl střelen do hlavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie v pondělí hlídkovala kolem místa činu.Video: AP

Hlídka nahlásila, že ve 4:08 provádí kontrolu podezřelého osobního auta a že v něm je upytlačená zvěř. Pak zaznělo z vysílačky: „Přijeďte rychle, střílejí, střílejí.“

Pozor na něj, varovali kolegové před Němcem, kterého podezřívají z vražd policistů

Evropa

Policista po vozidle pachatelů střílel. „Kolega vyprázdnil zásobník, takže vystřelil čtrnáctkrát,“ uvedl policejní viceprezident Heiner Schmolzi. V autě jednoho ze zadržených byla nalezena nejen upytlačená zvěř v kufru, ale také průstřely.

Zatím není jasné, proč byla na hlídce žena, která byla teprve kandidátkou. Většinou nebývají kandidáti zařazeni do hlídky jako druzí, ale doplňují dvojici policistů. Jasné ani není, proč bylo auto kontrolováno, protože se obvykle běžná vozidla nekontrolují. Vyšetřovatelé nepotvrdili spekulaci, že auto nad ránem jelo neosvětlené. Ani nesdělili, z jaké vzdálenosti se střílelo.

Německá policie zatkla podezřelé ze zabití dvojice policistů

Evropa

Vyšetřovatelé potvrdili, že hlídka prováděla kontrolu posádky vozidla, zřejmě řidiče, u jednoho z těl příslušníků byl nalezen občanský a řidičský průkaz jednoho z podezřelých, 38letého muže. Ten byl dopaden jako první, ale není jasné, zda je hlavním podezřelým. „Byl prvním podezřelým a přes něj jsme se dostali k druhému, 32letému. Mladší popřel, že by střílel, starší mlčí.

Existují indicie, že oba pytlačili profesionálně. „V tuto chvíli vycházíme z toho, že použili nejméně dvě zbraně," řekl Orthen. "A předpokládáme také, že tyto dvě zbraně použili oba obvinění, tedy že oba stříleli," dodal státní zástupce Gehring.

U obou byl podle něj zajištěn velký arzenál zbraní. Policie našla při jedné domovní prohlídce v sárském Spiesen-Elversbergu pět krátkých zbraní, opakovací pušku, dalších deset dlouhých zbraní, kuši i tlumič a munici. V domě druhého podezřelého se našly dvě dlouhé zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám