Hlavní obsah

Slovenští úředníci se měli přiživovat na neštěstí v Prešově

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov

Šest úředníků prešovského městského úřadu mělo dostat v pondělí výpověď kvůli předraženým fakturám za vývoz sutin ze zbouraného paneláku na Mukačevské ulici. Ten 6. prosince 2019 zničila exploze plynu a následný požár. Informuje o tom server pluska.sk s odvoláním se na dobře informovaný zdroj.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Podle webu měla primátorka města Andrea Turčanová podepsat výpověď přednostce úřadu, vedoucí odboru životního prostředí a dopravní infrastruktury, vedoucí odboru financí a městského majetku, právničce města, pracovnici odboru správy majetku města a sekretářce.

Panelák zbourala česká firma Cannoneer Group za symbolické jedno euro plus náklady na přepravu speciálního stroje. Sanaci nejnižších podlaží a odvoz sutin provedla slovenská firma Matijka, s.r.o., za 1,1 milionu eur (přes 29 milionů korun).

Po ostré kritice tohoto postupu požádalo město o kontrolu faktur. Podle znaleckého posudku dosáhly náklady slovenské firmy 781 tisíc eur (20,6 milionu korun). Město dosud vyplatilo pouze nezpochybnitelnou část výdajů ve výši 250 tisíc eur (6,6 milionu korun).

Vyšetřování tragédie v Prešově: Dělníci poškodili potrubí, zkázu dokonala jiskra v obvodech výtahu

Evropa

Informace o propuštění šesti zaměstnanců městského úřadu a o problémech s proplácením faktur mluvčí města Vladimír Tomek popřel a označil je za zkreslující.

„Město Prešov nadále komunikuje s firmou Matijka, s.r.o., a s jejích právním zástupcem. Ve věci vyplacení závazků za vykonané práce nadále postupujeme ve smyslu závěrů znaleckého posudku ústavu soudního inženýrství Žilinské univerzity,“ reagoval mluvčí města Vladimír Tomek.

Na místě prešovské tragédie postaví novou bytovku

Evropa

Při explozi a následném požáru zahynulo osm lidí, 48 rodin přišlo o střechu nad hlavou a veškerý majetek. Policie krátce po výbuchu zadržela tři zaměstnance firmy, která prováděla výkopové práce u paneláku. Podle obvinění od proražení potrubí do momentu výbuchu uplynulo nejméně 30 minut. Dělníci únik plynu neoznámili a nevykonali ani žádné opatření, aby odvrátili hrozící nebezpečí. „Spoléhali se na to, že unikající plyn se samovolně odvětrá,“ uvádí se v obvinění.

Nezvěstná po výbuchu v Prešově byla oficiálně prohlášena za mrtvou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám