Hlavní obsah

Slovenský premiér tvrdě kritizoval maďarského prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Za hrubé zneužití soukromé návštěvy na politické cíle označil ve středu slovenský premiér Robert Fico úterní návštěvu maďarského prezidenta László Sólyoma v Komárnu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf slovenského kabinetu Robert Fico

Článek

"Nebudeme tolerovat ani akceptovat, aby někdo překročil  hranice a hrubým způsobem zneužíval soukromou návštěvu na kritiku slovenských orgánů. Nebudeme akceptovat, aby se nejvyšší představitelé cizích států míchali do našich vnitřních záležitostí," uvedl Fico. 

Sólyom v Komárně opětovně kritizoval usnesení slovenského parlamentu o nedotknutelnosti poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Podle Fica si maďarský prezident nemůže dovolit, aby se choval na jihu Slovenska tak, jako kdyby byl na severu Maďarska. "Takovýto postup nebudeme nikdy tolerovat a protestujeme proti tomu. Prezident Maďarské republiky není prezidentem občanů Slovenské republiky, kteří žijí na jihu země," zdůraznil Fico.

Ministr zahraničí Ján Kubiš potvrdil, že v této souvislosti byl na ministerstvo předvolán také maďarský velvyslanec na Slovensku.

Od té doby, co slovenský parlament  schválil usnesení o nedotknutelnosti Benešových dekretů jsou slovensko-maďarské vztahy opět na bodě mrazu. Na protest proti usnesení zrušila plánovanou návštěvu Slovenska předsedkyně maďarského parlamentu Katalin Sziliová a členové zahraničního výboru maďarského parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám