Hlavní obsah

Slovenský poslanec chce zkoumat covidové vakcíny, na pomoc si bere českého aktivistu Rajchla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Česko-slovenská spolupráce nabývá netušených rozměrů: poslanec Slovenské národní strany Kotlár chce spojit úsilí s českým aktivistou Rajchlem při zkoumání „covidového managementu“. Podle odborníků jde o nesmyslnou iniciativu.

Foto: AP

Lidé čekají na očkování proti nemoci covid-19. Ilustrační snímek

Článek

Vyšetřit politické řízení pandemie covidu-19 a prozkoumat složení vakcín, kterými se proti covidu očkovalo, si klade za cíl poslanec vládní Slovenské národní strany (SNS) Peter Kotlár. Chce v tomto ohledu spolupracovat se šéfem české neparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřichem Rajchlem. Informaci přinesl web aktuality.sk.

„Jediná agenda, se kterou jsem šel s prominutím do tohoto egocentrického bordelu, který se jmenuje slovenská politika, byla agenda politických vražd a covidového managementu,“ říkal už před volbami Kotlár. „Nyní je jedinečná šance. Podle mě na to potřebujeme tři až čtyři měsíce. Pusťte mě do práce, abych to mohl vyšetřit,“ dodal.

Rajchl přijal Kotlárovu iniciativu s nadšením. „Velmi mě potěšilo, že pan poslanec se nehodlá soustředit jen na ekonomickou stránku věci (předražené vakcíny/roušky/testy), nýbrž i na zdravotní aspekty včetně důkladné analýzy složení tzv. vakcín,“ uvedl Rajchl na sociální síti.

Nobelova cena za lékařství udělena za základ vakcín proti covidu

Věda a školy

Odborníci této iniciativě nerozumějí a říkají, že vakcíny prošly dostatečnou kontrolou. Biochemika Pavla Čekana by například zajímalo, kdo bude vakcíny zkoumat. „Pochybuji, že vytvoří komisi z opravdu top odborníků na Slovensku, kteří se tomu budou věnovat. Ať si vyžádají materiály z Evropské lékové agentury, která vakcíny používané na Slovensku schválila k nouzovému použití,“ uvedl Čekan. „Pokud si myslí, že jejich komise bude zdatnější a dokáže ty vakcíny prozkoumat lépe než léková agentura, která má stovky vědců, tak ať. Je to politická aktivita lidí, kteří nerozumějí schvalovacímu procesu a kontrole léčiv,“ dodal.

Sedm lidí v souvislosti s očkováním zemřelo

Poslanec za opoziční stranu Svoboda a Solidarita a člen zdravotnického výboru slovenského parlamentu Tomáš Szalay, který vedl velkokapacitní očkovací centrum na bratislavském Národním fotbalovém stadionu, o Kotlárově iniciativě nic neví. „Na zkoumání složení vakcín máme jiné instituce než nějakou politickou komisi. Tyto antivaxerské hlouposti kompromitují potřebu důkladné analýzy managementu boje proti pandemii, abychom se z toho mohli poučit, abychom upravili pravidla a procesy, abychom předešli příštím problémům v případě dalších krizí,“ cituje Szalaye web aktuality.sk.

Z 2,8 milionu očkovaných osob na Slovensku hlásilo nežádoucí účinky 11 tisíc lidí, z toho bylo necelých 1800 případů vyhodnocených jako závažné. Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje sedm úmrtí v kauzální souvislosti s očkováním. „Ve čtyřech případech byla souvislost stanovena jako možná a ve třech jako pravděpodobná,“ konstatoval ústav.

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám