Hlavní obsah

Nobelova cena za lékařství udělena za základ vakcín proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj vakcín mRNA proti covidu-19. Oznámil to v pondělí stockholmský Karolínský institut. Podle švédského institutu by v budoucnosti mohly být mRNA vakcíny použity např. i k léčbě některých typů rakoviny.

Foto: Peggy Peterson/Penn Medicine, Reuters

Letošní laureáti Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství: Katalin Karikóová a Drew Weissman

Článek

Ve Švédsku bylo v pondělí zahájeno tradiční udílení Nobelových cen. Jako první byli ohlášeni letošní laureáti Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. Jedná se o maďarsko-americkou biochemičku se specializací na RNA vakcíny Katalin Karikóovou a amerického fyzika se stejnou specializací Drewa Weissmana.

Karikóová a Weissman, kteří spolupracovali na Pensylvánské univerzitě v USA, byli oceněni za své objevy týkající se modifikací tzv. nukleotidových bází, které umožnily vývoj účinných mRNA vakcín proti covidu-19.

„Laureáti svými přelomovými objevy zásadně změnili chápání toho, jak mediátorové RNA vakcíny interagují s naším imunitním systémem. Přispěli tak k bezprecedentnímu tempu vývoje vakcín během jedné z největších hrozeb pro lidské zdraví v moderní době,“ konstatoval Nobelův výbor Karolínského institutu.

Jejich vědecká zjištění vedla ke schválení dvou úspěšných vakcín proti covidu-19 na bázi mRNA na konci roku 2020. Vakcíny zachránily miliony životů a v mnoha dalších zabránily vážným onemocněním, píše Karolínský institut.

Novou covidovou vakcínou už očkují

Domácí

Karikóová a Weissman odhalili, že mRNA s modifikovanou bází lze použít k blokování aktivace infekce a ke zvýšení produkce proteinů, když je mRNA dodávána do buněk. Našli konkrétně způsob, jak zabránit imunitnímu systému, aby spustil zánětlivou reakci proti laboratorně vyrobené mediátorové ribonukleové kyselině.

Vychází to ze zjištění zmíněné dvojice již z roku 2005, jenže jejich článku se v té době nevěnovala přílišná pozornost.

V rozhovoru po zveřejnění jmen letošních laureátů Karikóová přiznala, že její matka každý rok spekulovala, že by dcera mohla získat Nobelovu cenu. Weissman uvedl, že zisk ceny je pro něj obrovská čest. Zdůraznil, že výsledku se podařilo dosáhnout díky spolupráci obou zúčastněných.

Loni byl oceněn švédský evoluční genetik

Cena za fyziologii a lékařství se tradičně vyhlašuje na úvod tzv. nobelovského týdne. Nositelé ceny obdrží zlatou medaili, diplom se zdůvodněním a finanční obnos. Ten by měl letos činit 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč).

Loni ji získal švédský expert na evoluční genetiku Svante Pääbo. Tento průkopník oboru paleogenetiky získal cenu za své objevy týkající se genomů vyhynulých hominidů a lidské evoluce.

Je zastáncem teorie, že mezi neandertálci, denisovany a předky moderních lidí docházelo běžně ke vzájemnému křížení. Zjistil rovněž, že kdysi došlo k přenosu genů z těchto nyní vyhynulých hominidů na druh Homo sapiens.

V příštích dnech budou oznámeni noví nositelé Nobelových cen za fyziku, chemii, literaturu a mír. Příští pondělí pak tento maraton završí jméno čerstvého držitele ocenění za ekonomii.

Foto: Profimedia.cz

Laureáti Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Nobelova cena - zlatá medaile (ilustrační foto)

Nobelovu cenu za lékařství dostal švédský evoluční genetik Svante Pääbo

Věda a školy

Nový laureát Nobelovy ceny Pääbo zkoumal i DNA jihomoravských lovců mamutů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám