Hlavní obsah

Slovenský ministr tajil ranč v Austrálii

Slovenský ministr hospodářství a šéf vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík se dostal do centra pozornosti, když vyšlo najevo, že v majetkovém přiznání neuvedl vlastnictví ranče u australského města Perthu. Sulík až dodatečně přiznal koupi „menší usedlosti“ v Austrálii, kterou má vlastnit spolu se dvěma dalšími majiteli.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík

Článek

Na otázku, kde na to vzal peníze, odpověděl, že si půjčil půl milionu eur (12,8 milionu korun) z banky. „Normálně jsem si vzal úvěr,“ řekl.

Mluvčí ministerstva Katarína Matejková vysvětlila, že v majetkovém přiznání nemá ministr ranč uveden proto, že ho vlastní oficiálně firma, v níž mají podíl tři vlastníci včetně Sulíka. „V majetkovém přiznání je to uvedeno jako podíl ve firmě,“ dodala Matejková.

Kdo platil za dceru?

Transparency International Slovensko připomněla, že vláda slibovala, že bude sdělovat věci „na rovinu“. „Politici by měli být transparentní, volič by měl o nich vědět, zda jsou bohatí nebo chudí, takže to není soukromá věc,“ upozornil politolog Radoslav Štefančík.

Češi na Expu v Dubaji lákají na výrobu vody ze vzduchu, návštěvníků je ale málo

Svět

Sulík se zviditelnil také tím, že odletěl s oficiální delegací na EXPO do Dubaje a na palubu speciálu vzal sedmadvacetiletou dceru Alexandru. Jeho strana si pak pospíšila s prohlášením, že dcera si cestu i ubytování hradí sama. Bezplatně prý radí ministerstvu, kterému šéfuje její otec, jak prezentovat Slovensko na Světové výstavě EXPO.

„Její zájem mě potěšil, protože své děti vídám minimálně. Proto jsem souhlasil s její účastí, abychom takto mohli skloubit práci s časem stráveným společně,“ tvrdil ministr.

V roli kuchaře

Na internet však unikla smlouva z 21. října. V ní se uvádí, že Sulíkova dcera pojede do Dubaje poskytovat odborné poradenství, za což se jí ministerstvo hospodářství zavázalo poskytnout cestovní náhrady a uhradit náklady na leteckou dopravu vládním speciálem. Ze smlouvy tedy vyplývá, že za přepravu neplatila.

Bývalé vedení slovenské policie po roce propustili z vazby

Evropa

Na kritiku návštěvníků slovenského pavilonu na EXPO, že zdejší restaurace nenabízí slovenské speciality, zveřejnil Sulík fotografii, jak ve stranickém tričku SaS pomáhá při výrobě brynzových halušek.

Robert Fico (57), expremiér a lídr opoziční strany Směr-sociální demokracie, upozornil, že Sulík „v Dubaji ve stranickém tričku dělá klauna“.

„Rozhodl se, že za státní peníze vyrazí na velký výlet do Dubaje. Bydlel v hotelu za státní peníze, ale dělá tam reklamu politické straně SaS, což je vážný střet zájmů. Prosím, vezměte mu už ty drogy, protože ztratil smysl pro realitu,“ podotkl Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám