Hlavní obsah

Češi na Expu v Dubaji lákají na výrobu vody ze vzduchu, návštěvníků je ale málo

Dubaj

Světová výstava EXPO 2020, která se koná až do března příštího roku v Dubaji, zatím nezajímá tolik lidí, kolik pořadatelé očekávali. Něco málo přes měsíc od jejího spuštění přilákala téměř tři miliony návštěvníků, z toho 70 tisíc si našlo cestu do českého pavilonu. Pořadatelé přitom očekávali, že světovou výstavu navštíví 25 milionů lidí.

Přeprava balíků pomocí robotů v českém pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji

 
Článek

„V prvních pěti týdnech od otevření Expa 2020 v Dubaji jsme zaznamenali 2 942 388 návštěvníků,“ uvedla v pondělí Sconaid McGeachinová, viceprezidentka EXPO 2020 pro komunikaci.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji - hlavní brána veletrhu.

Sto tisíc návštěvníků navíc představují žáci, kteří na výstavu přijeli v rámci školních exkurzí. Další desítky podobných výletů očekávají organizátoři v následujících týdnech.

Obecně však platí, že návštěvnický boom zažívají výstavy na začátku akce, tudíž se neočekává, že by byl nárůst zájmu nějak markantní.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Pavilon Ruska.

Deklarovaným cílem bylo před zahájením expa dosáhnout 25 milionů návštěvníků. To se nyní jeví jako nereálné. Pro porovnání, na EXPO 2015 v Miláně dorazilo přes 22 milionů lidí.

Ti, kteří mají zájem o inovace a budoucnost, mohou výstavu prozkoumat virtuálně. O takový způsob návštěvy je velký zájem, počet návštěvníků dosáhl skoro 15 milionů.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Pavilon Kanady

Organizátoři na místě nemají informace o tom, které pavilony se těší největšímu zájmu. Každá země si návštěvnost počítá sama.

„Takové záznamy si nevedeme, oslovte zástupce jednotlivých států,“ odpověděl na dotaz Novinek člen mediálního týmu v Dubaji.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Slovinský pavilon.

Účastnících se států je přitom letos 192.

Určitý náznak toho, o čí pavilony je největší zájem, lze vypozorovat z toho, před kterými se tvoří nejdelší fronty. Ve čtvrtek a v pátek to platilo pro pavilon domácích Spojených arabských emirátů, Saudské Arábie, Spojených států, Německa, Itálie, Indie, Švýcarska a Singapuru.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Pavilon Švédska

Pořadatelům udělala škrt přes rozpočet opatření některých států kvůli covidu-19, která znemožnila větší počet návštěvníků z nejlidnatějších zemí Číny a Indie.

„Pandemické problémy Číny a Indie jsou a budou velmi znát. Návštěvnost bude nižší než předpokládaných 25 milionů. Myslím, že bude pod dvacet. Přijde-li návštěvníků celkem deset milionů, milion u nás bude super,“ věří generální komisař české expozice Jiří František Potužník.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Vnitřek pavilonu Venezuely

Ten potvrdil, že zatímco v jiných pavilonech návštěvníci procházejí turnikety, v českém se počítají ručně pomocí mačkání knoflíků.

Češi chtějí zabodovat výrobníkem oázy

Také česká delegace se podělila o konkrétní čísla.

„Během prvního ze šesti měsíců EXPO 2020 navštívilo národní pavilon Czech Spring a expozici Country for the Future na 70 tisíc lidí, přičemž o víkendech se jedná o více než 5 000 osob denně,“ píše český pavilon na svém webu.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Český pavilon se podobá ptačímu hnízdu.

Vzhledem k tomu, že Češi tvořili na deset procent všech návštěvníků, ani to zatím nelze vnímat jako úspěch. Na vině malého zájmu o letošní expo je nepochybně stále přetrvávající pandemie covidu-19, která lidem z celého světa omezuje cestování.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Socha robota před českým pavilonem.

Češi chtějí uspět zejména s výrobníkem vody – systémem S.A.W.E.R., jenž podle tvůrců umí jako jediný na světě proměňovat na vodu i suchý vzduch.

„Máme asi deset potenciálních investorů z Austrálie, Dubaje, Rijádu, Malajsie, Indie i ze spřátelených zemí NATO,“ říká Potužník k projektu, který by mohl vynést desítky milionů korun za jednu licenci.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

Přes tisíc let staré stromy před českým pavilonem.

Český pavilon zaujme také obrovskou 3D tiskárnou či robotickým koutkem. Na ideální pozici hned u jedné ze vstupních bran však nejvíce zaujme plzeňská restaurace, která má jako jediná v celém areálu pivo.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

EXPO 2020 v Dubaji - interiér českého pavilonu.

Foto: Jaroslav Šindelář, Novinky

EXPO 2020 v Dubaji - interiér českého pavilonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám