Hlavní obsah

Slovenský ministr obvinil Maďary z kampaně proti SR

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Podle slovenského ministra zahraničí Jána Kubiše se proti Slovensku rozběhla diskreditační kampaň, která teprve bude kulminovat. Kubiš ve středu obvinil Stranu maďarské koalice (SMK) zastupující ve slovenském parlamentě půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska, že se na této kampani podílí. Předseda SMK Béla Bugár důrazně odmítl tvrzení šéfa slovenské diplomacie.

Článek

"Paralelně s projevy extremismu probíhá kampaň na diskreditaci Slovenské republiky, vlády SR a politických sil, které stojí za vládou SR," uvedl Kubiš na tiskové konferenci po středečním zasedání slovenské vlády.

Kubiš označil za zásadní chybu, že na přípravách kampaně se podílí také SMK. "Nevím, kdo je hlavním organizátorem kampaně, ale vím, že představitelé SMK jsou téměř každý den v Budapešti a jednají tam s představiteli různých politických stran. Dávají nám různá ultimata, že pokud nebude reagovat za týden - dva, předloží tyto otázky na mezinárodní půdě. Je tu evidentní snaha o eskalaci a o internacionalizaci," uvedl ministr.

Kubiš opětovně odsoudil veškeré projevy extremismu a vyzval Maďarsko, aby proti nim postupovalo stejně razantně jako Slovensko.

SMK nařčení odmítá

Předseda SMK Béla Bugár důrazně odmítl tvrzení šéfa slovenské diplomacie. "Žádná diskreditační kampaň se nepřipravuje. Ministr by měl svá tvrzení dokázat. Snad si nemyslí, že tady organizujeme, aby mlátili Maďary a tak vyvoláváme strach u občanů maďarské národnosti. Pokud by byla vláda důsledná, dostatečně rychlá a razantní, nemuselo k těmto incidentům dojít," uvedl Bugár. Předseda SMK přirovnal slova ministra Kubiše k období Mečiarovy vlády, kdy se také tvrdilo, že SMK škodí zájmům Slovenska.

Pochod občanů za toleranci

Několik desítek občanů města Nitra se ve středu zúčastnilo pochodu tolerance. Účastníci nesli v rukou transparenty Stop nacismu, Stop nacionalismu a Slovensko bez extremistů. "Žiji v tomto městě 60 let, ale ještě jsem nezažil, aby někoho napadli na ulici jen proto, že mluví maďarsky," řekl jeden z účastníků pochodu.  

Padla obvinění za protimaďarské heslo

Soudce okresního soudu v Banské Bystrici uvalil vazbu na dva košické fotbalové fanoušky, kteří na sobotním ligovém utkání rozvinuli transparent s nápisem Smrt Maďarům. Za trestní čin podněcování rasové a národnostní nesnášenlivosti jim hrozí až tři roky vězení.

Také na maďarských ligových stadionech se objevila v uplynulých dnech protislovenská hesla, ale tamní fanoušci nebyli potrestáni. [celá zpráva]Ministryně zahraničí Kinga Gönczová to vysvětlila rozdílnou legislativou v obou zemích. "U nás mohou organizátoři pouze přerušit zápas, dokud urážlivý transparent neodstraní. A to se stalo," uvedla Gönczová v Maďarské televizi.

Ve slovensko-maďarských vztazích vzniklo před několika týdny napětí, když se na internetu objevilo video, jak mladí Slováci pálí maďarskou vlajku a vykřikují protimaďarská hesla. [celá zpráva] Maďarští extremisté na oplátku postříkali oplocení slovenského velvyslanectví v Budapešti červenou barvou. [celá zpráva]  Nejvážnější incident se stal v pátek v Nitře, kde dva mladíci napadli 23letou studentku jen za to, že mluvila do mobilního telefonu maďarsky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Budapešti počmárali slovenskou ambasádu

Plot před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti v noci z úterý na středu postříkali neznámí pachatelé červenou barvou. Na chodník napsali:...

Výběr článků

Načítám