Hlavní obsah

V Budapešti počmárali slovenskou ambasádu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Plot před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti v noci z úterý na středu postříkali neznámí pachatelé červenou barvou. Na chodník napsali: "My nezapomínáme." Maďarská policie proto zpřísnila ostrahu kolem velvyslanectví.

Článek

Šlo pravděpodobně o reakci na protimaďarské video, které bylo několik dní dostupné na internetu. Na amatérských videozáběrech mladí Slováci pálili maďarskou vlajku a vykřikovali: "To jsou naši nepřátelé, kteří se zdržují na našem území. Takhle skončí každý Maďar. Sieg." [celá zpráva]

Případ vyšetřuje slovenská policie. Záběry vyvolaly pobouření v Budapešti a maďarské deníky o případu informovaly na prvních stránkách. Maďarské ministerstvo zahraničí požádalo slovenskou stranu o tvrdší postup proti extrémistům.

Slovenské ministerstvo zahraničí v prohlášení důrazně odmítlo všechny projevy extremismu a agresivního nacionalismu. Slovenská diplomacie však vyjádřila překvapení, že maďarská strana postavila celou záležitost na úroveň mezistátních vztahů. "Je nepřiměřené, aby každý podobný čin jednotlivců vedl k intervencím na vládní úrovni. Vytváří to dojem neustálého napětí. Tento postup by mohl vyvolat dojem, že se jedná o nepřiměřenou nátlakovou kampaň vůči Slovenské republice," uvádí se v prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám