Hlavní obsah

Polský boeing plný turistů vletěl nad Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravní letoun polských aerolinek se minulý pátek ocitl v zakázaném vzdušném prostoru Ukrajiny. Stalo se tak kvůli bouřce nad Polskem a Slovenskem, informovala o tom polská agentura TVN24. Na mimořádný přelet civilního letu slovenští dispečeři ukrajinskou stranu předem upozornili.

Letadlo Boeing 737 MAX (ilustrační foto)

Článek

Podle dostupných informací k incidentu došlo v rámci dovolenkového letu charterové společnosti Enter Air na trase z polské Poznaně do turecké Antalye.

Pilot potřeboval víc prostoru

Ke komplikacím došlo ve slovenském vzdušném prostoru, kde letoun Boeing 737 plný polských turistů směřoval do bouřkové oblačnosti. Web deníku Sme s odvoláním na slovenské letové dispečery napsal, že letadlo nad Ukrajinu neposlala Bratislava.

Podle stanoviska Letové provozní služby Slovenské republiky let ENT4665 začal oblétávat silnou bouřkovou oblast ještě nad Polskem. „Pilot viděl bouřkovou aktivitu na svém palubním radaru a snažil se ji obletět, aby neohrozil bezpečnost letu a předešel poškození letadla,“ reagoval státní podnik.

Řídící letového provozu na Slovensku měl pilota na jeho žádost celkem dvakrát informovat o tom, jakou vzdálenost v námořních mílích na daném kurzu může ještě přeletět, aby nevstoupil do ukrajinského vzdušného prostoru.

„Pilot však vzhledem k rozsahu bouřkové činnosti potřeboval větší prostor a o této nutnosti informoval i řídícího provozu slovenského vzdušného prostoru,“ uvedli slovenští dispečeři.

Ti okamžitě informovali své ukrajinské kolegy, kteří tak věděli, že se jedná o civilní let, jenž oblétává silnou bouřkovou aktivitu nad Slovenskem a Polskem.

Incident se vyšetřuje

Polský stroj pronikl do hloubky asi dvaceti kilometrů ukrajinského vzdušného prostoru a následně se bez jakýchkoliv komplikací vrátil.

Posádka s manévrem souhlasila, ač dobře věděla, že je obloha nad Ukrajinou od začátku ruské invaze 24. února loňského roku pro civilní stroje uzavřená.

„Po pěti minutách se letadlo vrátilo zpět na Slovensko a následně přes vzdušný prostor Maďarska pokračovalo do Turecka,“ informovala Gazeta Wyborcza. Zároveň uvedla, že okolnosti incidentu vyšetřují zodpovědné orgány.

Polsko prodlouží nulovou DPH u některých základních potravin do konce roku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám