Hlavní obsah

Slovensko zavádí kvůli migrantům kontroly na hranicích s Maďarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovensko zavádí od čtvrtka na deset dnů kontroly na celé délce své hranice s  Maďarskem. Ve středu o tom rozhodla úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora. Podobný krok učinila vůči Slovensku Česká republika, Polsko a Rakousko. Dočasné zavedení kontrol mezi zmíněnými státy je reakcí na zvýšený počet ilegálních migrantů.

Foto: Polícia Slovenskej republiky

Slovenská policie

Článek

Slovenský premiér Ódor v první reakci na zavedení kontrol ze strany sousedních států řekl, že migrace potřebuje evropské řešení a že samostatné kroky povedou ke „kaskádovému efektu“. Na středeční tiskové konferenci po zasedání vlády před takovým scénářem varoval.

„Pro každou zemi to bude znamenat navýšení rozpočtových zdrojů, pro lidi ztrátu času a migranti v konečném důsledku nezmizí z území Evropské unie. Proto preferujeme společné řešení,“ poznamenal předseda slovenské vlády.

Podotkl, že pokud by nedošlo k zavedení kontrol ze strany sousedních zemí, Slovensko by kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem samo nezavedlo.

Po Česku a Polsku zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem i Rakousko

Evropa

Zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem oznámil v úterý český premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou české kontroly na hranicích se Slovenskem namátkové a po celé délce hranice.

O den dříve to udělal polský premiér Mateusz Morawiecki, který pověřil ministra vnitra Mariusze Kamińskeho, aby na polsko-slovenské hranici zavedl kontroly mikrobusů, dodávek, aut a autobusů, které mohou být podezřelé z nelegální přepravy migrantů na území Polska.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner v úterý oznámil dočasné zavedení kontrol na rakousko-slovenských hranicích. Podle webu noe.orf.at potrvají zatím deset dní. Karner podle webu sdělil, že Rakousko zavádí kontroly kvůli tomu, aby zabránilo pašerákům lidí využívat jeho území jako náhradní cestu poté, co na slovenských hranicích zpřísnilo režim Česko a Polsko.

Od začátku roku 2023 do 1. října eviduje Slovensko téměř 40 tisíc ilegálních migrantů. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 zaznamenalo Slovensko jedenáctinásobný nárůst migrace. V měsíci září 2023 eviduje Slovensko víc ilegálních migrantů než za celý minulý rok.

Česko kvůli migraci zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám