Hlavní obsah

Po Česku a Polsku zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem i Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner v úterý oznámil, že na rakousko-slovenských hranicích budou od půlnoci obnoveny kontroly. Podle webu noe.orf.at potrvají zatím deset dní. Zavedení kontrol na hranici se Slovenskem před Rakouskem ohlásily také Česko a Polsko.

Foto: Martin Juen, ČTK

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner

Článek

Karner podle webu sdělil, že Rakousko zavádí kontroly kvůli tomu, aby zabránilo pašerákům lidí využívat jeho území jako náhradní cestu poté, co na slovenských hranicích zpřísnilo režim Česko a Polsko. Slovensko tak má nyní, co se zemí EU týče, bez kontrol pouze hranici s Maďarskem.

Dolní Rakousko dokonce některé přechody uzavřelo. V Niederdeshalbu tak budou od středy pouze dva oficiální hraniční přechody: Berg (okres Bruck an der Leitha) a Hohenau (okres Gänserndorf). Všechny ostatní přechody, jako je cyklostezka u Marcheggu a přívoz v Angern an der March (oba okres Gänserndorf), budou uzavřeny.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr vnitra Mariusz Kamiński

Zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem oznámil v úterý český premiér Petr Fiala (ODS). O den dříve to udělal polský premiér Mateusz Morawiecki, který pověřil ministra vnitra Mariusze Kamińskeho, aby na polsko-slovenské hranici zavedl kontroly mikrobusů, dodávek, aut a autobusů, které mohou být podezřelé z nelegální přepravy migrantů na území Polska.

Kaskádový efekt

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou české kontroly na hranicích se Slovenskem namátkové a po celé délce hranice.

Slovenský premiér Ľudovít Ódor k zavádění kontrol ze strany Česka a Polska uvedl, že migrace potřebuje evropské řešení. Samostatné kroky povedou ke kaskádovém efektu, uvedl Ódor.

Česko kvůli migraci zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Domácí

Slovensko se potýká se stále větším počtem nelegálních migrantů na cestě do Německa a západní Evropy. Jde především o mladé muže z Blízkého východu a Afghánistánu, kteří většinou přijíždějí balkánskou cestou.

Na řešení problému s migranty bude potřeba použít sílu, prohlásil Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám