Hlavní obsah

Česko kvůli migraci zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko od středy zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). A to kvůli migraci. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice.

Foto: ČTK

Hraniční přechod Břeclav - Kúty (ilustrační foto)

Článek

„Od půlnoci zavádíme namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Opatření koordinujeme s Polskem, které zavádí podobné kontroly, Slovenskem i dalšími sousedními zeměmi,“ uvedl na síti X Fiala.

Podle něj totiž počty nelegálních migrantů do EU opět začínají růst. „Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ zdůraznil premiér.

Zároveň upozornil, že Česko „aktivně bojuje“ především proti převaděčům a obchodníkům s lidským neštěstím.

Podle ministerstva vnitra budou policejní namátkové kontroly probíhat od půlnoci na středu. A to po celé délce hranice se Slovenskem. V úvodní fázi policie ke kontrolám využije zhruba 130 policistů.

„V rámci koordinovaného postupu se sousedními státy ministerstvo vnitra navrhuje vládě prodloužit opatření na celkovou dobu 10 dní, to znamená do 13. října,“ uvádí resort v tiskové zprávě. Případné další prodloužení kontrol bude záviset na aktuální situaci.

„Namátkové kontroly na slovenských hranicích nám pomohou s efektivním bojem proti skupinám převaděčů. Opatření je dočasné a přistupujeme k němu v úzké koordinaci s Polskem,“ vysvětlil Rakušan. Věří, že kontroly co nejméně omezí přeshraniční provoz.

Stálé hraniční kontroly kvůli přílivu migrantů na česko-slovenských hranicích stát zřídil i koncem září minulého roku. Opatření vláda zrušila začátkem února.

Slovenský premiér Ľudovít Ódor k zavádění kontrol ze strany Česka a Polska uvedl, že migrace potřebuje evropské řešení. Samostatné kroky povedou ke kaskádovém efektu, uvedl Ódor.

Na řešení problému s migranty bude potřeba použít sílu, prohlásil Fico

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám