Hlavní obsah

Slovensko: Voliči se rozhodují na poslední chvíli

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada voličů se rozhoduje na poslední chvíli. Platí to i na Slovensku, kde spousta lidí čekala na poslední průzkum, aby se přidala na stranu toho subjektu, který má největší šanci porazit vládní Směr. Do této pozice se teď dostalo hnutí OLaNO Igora Matoviče.

Volby na SlovenskuVideo: Novinky

 
Článek

„Svůj hlas dám Igoru Matovičovi. Před měsícem bych to sám nepředpokládal, ale podle jeho preferencí má jedině on šanci porazit Směr, a proto ho podpořím,“ řekl Právu Robert Antal z Bratislavy. Poslední předvolební průzkumy zaznamenaly značnou nestálost názorů voličů, kteří mění své rozhodnutí na poslední chvíli.

Je to dáno tím, že opozice nedokázala vytvořit jednotný blok proti vládním stranám a voliči opozičních stran se rozhodují do posledního dne, koho ze široké nabídky podpoří. Právě tento efekt pomáhá hnutí Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče.

Je vidět, že Směr myslí na důchodce, když ještě v poslední dny před volbami schválili zákon, který pomůže nám důchodcům
Želmíra Kiššová, volička

„Čekal, jsem, že se opozice spojí. Když se tak nestalo, chtěl jsem dát hlas straně exprezidenta Kisky. Jeho podpora však s blížícími se volbami klesala a já se rozhodl pro osvědčeného ´ficobijce´ Matoviče,“ přiznává Ján Mihálik z Nitry.

Matej z Bratislavy dal hlas koalici stran Progresivní Slovensko a Spolu (PS/Spolu). „Doufám ve změnu nejen vlády, ale i změnu k lepší a odbornější politice. Kroužkoval jsem kandidáty, kteří se věnují udržitelnosti zdrojů, minimalizaci odpadů, celkově ekologii a také školství,“ řekl po odevzdaní svého hlasu ve volebním okrsku na bratislavských Kramárech.

„Tyto otázky jsou pro mě klíčové. Doufám, že nový parlament a nová vláda budou mít sílu a politickou podporu, aby tyto oblasti radikálně změnily,“ dodal po odevzdaní svého hlasu ve volebním okrsku na bratislavských Kramárech.

Kotlebovcům někdo nadává, že jsou fašisté, ale já se domnívám, že oni myslí nejvíc na obyčejné lidi
Tomáš Fraňo, volič

Matej věří, že vznikne nová koaliční vláda složená z dnešních opozičních stran. „Věřím, že si budou uvědomovat zodpovědnost. Hlavně školství a zdravotnictví potřebují radikálním změnu,“ doplnil Matej, kterého překvapil nárůst popularity Igora Matoviče.

Uvědomil jsem si, že lidé reagují na populismus a na to, co se dobře poslouchá a dobře prodává. A on to dělá. Minulé volby jsem volil právě jeho kandidátku. Určitě bude lepší, když vyhraje Matovič než Kotleba či Směr,“ myslí si.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Matej z Bratislavy dal hlas koalici PS/Spolu.

„Dovedu si Matoviče představit jako premiéra. Bude to pro něj jiná pozice a on není hloupý, aby zbytečně rozdmýchával nějaké konflikty a vášně, když bude v čele vlády a bude mít zodpovědnost za celou zemi. Sám řekl, že se bude snažit být předvídatelnější a doufám, že to dodrží,“ uzavřel Matej.

Na Slovensku to bude o prsa. Směr těsně před Matovičem, Kotlebovci třetí, tvrdí průzkum

Evropa

Důchodkyně Želmíra Kiššová z Košic ocenila, že vládní strana Směr na poslední chvíli prosadila 13. důchod. „Je vidět, že myslí na důchodce, když ještě v poslední dny před volbami schválili zákon, který pomůže nám důchodcům. Jen se obávám, že nová vláda nebo prezidentka Čaputová to stopne a nic z toho nebude,“ uvedla Kiššová.

Další příznivkyně vládní strany, Andrea Králová ze Žiliny, se obává nestability po volbách. „K moci se derou nezkušení politici a může to způsobit katastrofu. V dnešním světě je stabilita velmi důležitá, proto si myslím, že by Směr měl pokračovat ve vládě. Jsem však důrazně proti tomu, aby vládl společně s Kotlebovci,“ řekla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Řada voličů se rozhoduje až v den voleb.

Opačný názor na Kotlebovce má Tomáš Fraňo z Brezna. „Volím Kotlebu, protože na Slovensku chci hlavně pořádek. Kotleba ještě nikdy nebyl u moci, tak ať ukáže, co dovede. Kotlebovcům někdo nadává, že jsou fašisté, ale já se domnívám, že oni myslí nejvíc na obyčejné lidi,“ vyslovil své přesvědčení.

Matovič bude očekávat vítězství v hale, kde před ním triumfoval Mečiar i Fico

Evropa

O volby poštou projevilo letos zájem až 70 tisíc Slováků žijících v zahraničí.

„Svůj hlas jsem dal koalici PS/Spolu. Věřím, že se situace na Slovensku změní a já se časem vrátím domů,“ říká Juraj Vydarený, který žije a pracuje v Praze. „Využil jsem možnost hlasovat ze zahraničí a dal jsem hlas hnutí Jsme rodina Borise Kollára,“ dodal Bohuslav Bella, který už přes deset let pracuje ve Velké Británii.

Reklama

Související články

Slováci volí změnu

Slovenští voliči v sobotu přistupují k volebním urnám, aby rozhodli o dalším směřování své země. Poslední průzkumy naznačovaly, že strana Směr-sociální...

Výběr článků

Načítám