Hlavní obsah

Slovensko přijme další tři vězně z věznice Guantánamo

Bratislava

Slovensko přijme tři vězně z americké vojenské věznice Guantánamo na Kubě. Informovala o tom slovenská televize RTVS s odvoláním na ministerstvo vnitra. Bratislava již v minulosti přijala tři muže z vazební věznice, v níž Spojené státy zadržují osoby podezřelé z teroristické činnosti.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě. Archivní snímek

Článek

Podle informací slovenského ministerstva vnitra půjde o tři ujgurské Číňany, kteří nebyli usvědčeni z teroristické činnosti.

"Tak jako v případě prvního transportu jde o osoby, které nebyly podezřelé ani obviněné z trestného činu terorismu. Jde o pokračování dohody z roku 2009," citovala RTVS prohlášení ministerstva.

Slovensko v roce 2010 udělilo povolení k trvalému pobytu trojici dalších guantánamských vězňů pocházejících údajně z Egypta, Ázerbájdžánu a Tuniska.

Americký prezident Barack Obama po nástupu do funkce v roce 2009 slíbil, že kritizovanou věznici založenou v roce 2001 po teroristických útocích na New York a Washington zavře.

USA se proto dlouhodobě snaží dohodnout s dalšími státy, aby přijaly některé vězně. V současnosti jich na Guantánamu pobývá přes 150 a splnění Obamova slibu se průběžně odkládá. Několik zemí už americkému přání vyhovělo; Česko zatím o převzetí propuštěných neuvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám