Hlavní obsah

Slovensko chce ztížit přístup k informacím z katastru nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku připravují nový zákon, na jehož základě budou údaje z katastru nemovitostí na webu přístupné pouze registrovaným uživatelům. Informace z katastru využívají například novináři při odhalování vlastnických vztahů veřejně činných osob, ale i lidé, kteří třeba jen chtějí zjistit, komu patří sousední byt či dům.

Foto: zbgis.skgeodesy.sk

Snímek části obce Hlohovec z mapy slovenského katastru nemovitostí

Článek

Podle webu Aktuality.sk nový zákon připravuje Úřad geodézie, kartografie a katastru. Úřad vysvětluje potřebu nového zákona „zvyšující se kriminalitou ve vztahu ke zneužívání osobních údajů osob oprávněných k právu k nemovitostem“, jinak řečeno majitelům staveb, pozemků a budov.

Informace, které může z webu katastru kdokoliv nyní na Slovensku získat, jsou mnohem podrobnější, než je možné získat v Česku. Na jedno kliknutí na slovenskou mapu může každý zjistit, nejen komu nemovitost patří, zda je ve společném jmění manželů či zda je na hypotéku, ale třeba i datum narození majitelů. Dostupný je i údaj, kdy a jak k nemovitosti majitel přišel, zda ji například koupil nebo ji zdědil.

„Údaje zveřejněné na katastrálních portálech jsou určeny k prohlížení a neměly by sloužit dalším zpracovatelským operacím ve velkém rozsahu (například stahováním kompletně celých údajů v rámci celého území Slovenské republiky),“ píše se v předběžné informaci o legislativní změně.

Jak vypadala vaše obec, když byla Němcová ještě Barunkou? Císařské katastrální mapy míří na web

Domácí

Stát se rovněž odvolává na ochranu osobních údajů, podle níž má každá fyzická osoba právo vědět, jakým způsobem a kdo přistupuje k jejím osobním údajům. Informace z katastru často využívají novináři při odhalování vlastnických vztahů u podnikatelů, u nichž narazí na nějaké pochyby, jako je například Marian Kočner, o němž psal zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak.

Web Aktuality.sk konstatuje, že pokud by vláda premiéra Roberta Fica změny prosadila, úřad by věděl, kdo, kdy a k jakým datům na katastru přistupoval.

Ľubor Illek z občanského sdružení Slovensko.Digital upozornil na nepřiměřenost plošného monitorování přístupu i vzhledem k deklarované potřebě zvýšení ochrany osobních údajů. „Osoba přistupující k údajům zveřejněným na katastrálních portálech má rovněž oprávnění očekávat soukromí v souvislosti s prohlížením údajů,“ uvedl v připomínkách zaslaných státu.

V Česku tak podrobné informace na webu nejsou

Automatizované a plošné propojení identity prohlížející osoby považuje Illek za nadměrný zásah do soukromí uživatele. Právník Transparenty International Slovensko Ján Ivančík pro Aktuality.sk upozornil, že půjde nepochybně o snížení standardu, který je v současnosti na Slovensku nastavený ve prospěch transparentnosti.

V České republice je možné do katastru volně nahlížet na internetu, pro zobrazení vlastníka je nutné se přihlásit nebo přepsat zobrazený kód. Tím se předchází robotickému sběru dat z katastru. Údaje, které lze veřejně v Česku na webu získat, nejsou tak podrobné jako na Slovensku. Není uvedeno datum narození majitelů, ani údaje o tom, jak lidé nemovitost získali.

Marian Kočner se pokouší dostat z vězení, podal dovolání

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám