Hlavní obsah

Slovenská vláda se omluvila za protiprávní sterilizace žen. Česko zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kabinet premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) se ve středu omluvil ženám, které byly v minulosti protiprávně sterilizované. Slovensko na rozdíl od Česka zatím nepřijalo zákon o jejich odškodnění. Ženy, často z romské menšiny, byly sterilizovány v období komunistického Československa, ale také v pozdějších letech.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Praktiky předchozího režimu v letech 1966 až 1989, související s reprodukčním chováním žen ze sociálně znevýhodněného prostředí, hodnotí vláda jako nepřípustné,“ uvedl kabinet ve svém prohlášení.

Za politováníhodný označila také fakt, že k praktikám sterilizace docházelo v rozporu s právem také v letech 1990 až 2004.

Tři sta tisíc korun pro protiprávně sterilizované ženy, schválili poslanci

Domácí

Kabinet odsoudil vykonávání sterilizací jako „prostředku na regulaci porodnosti sociálně slabších vrstev“, které se prováděly především u romských žen.

Regulování počtu dětí považuje vláda za zásah do osobní integrity a vnímá ho jako zásah do lidských práv.

Hegerova vláda zároveň uznala, že ke sterilizaci často docházelo po zmanipulování žen, které mnohdy nevěděly, že zákrok, který podstoupí, je nezvratný.

„Takovéto manipulativní postupy jsou nepřípustné a porušují lidská práva a svobody, demokratické principy, k jejichž dodržování se Slovensko zavázalo,“ uvedla vláda.

Se svým mužem neměla sex 15 let, nikdy ho již spolu ani neprožijí

Vztahy a sex

Jedna ze sterilizovaných žen uvedla, že si adoptovala dvě děti. „Muž chtěl další děti, které jsem mu nemohla dát, když mě sterilizovali. Teď je důležité, aby nás odškodnili, i když žádné peníze nám nenahradí to, že nám zničili život,“ uvedla Jana.

Reklama

Výběr článků

Načítám