Hlavní obsah

Se svým mužem neměla sex 15 let, nikdy ho již spolu ani neprožijí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětačtyřicetiletá Natasha Owensová neměla sex se svým partnerem více než 15 let. Zdravotní potíže to Natashe jednoduše nedovolily, a poté, co musela absolvovat i zákrok, při kterém jí byla odstraněna vagina, je smířená s tím, že sex jako takový už nikdy neprožije.

Natasha Owensová s manželem neměla sex 15 let kvůli zdravotním potížímVideo: Novinky/AP

 
Článek

Natasha prožívala dospívání zcela jinak než její stejně staré kamarádky. Místo problémů spjatých s první menstruací ji trápily návaly horka, nadměrné pocení, náladovost a menstruace jako takové se nikdy nedočkala. K lékaři přitom nikdy nezašla, protože se velmi bála fyzického vyšetření. V rané fázi dospívání totiž byla sexuálně zneužita.

Odhodlání zajít k lékaři tak našla až ve svých pětadvaceti letech, kdy potkala Damiena, do kterého se bezhlavě zamilovala.

Výsledky vyšetření byly tehdy šokující. Vyplynulo z nich, že si Natasha již ve svých třinácti letech prošla menopauzou a i z tohoto důvodu nebude moc mít nikdy děti. Smířit se s tím vším pro ni nebylo snadné, vše zvládala jen díky Damienovi, který jí byl po celou dobu oporou a přivedl ji i na myšlenku, že si svůj sen o rodině nemusí nechat vzít, když děti adoptují.

Nepříjemný důsledek ženské menopauzy

Zdraví

To se stalo v roce 2006, kdy adoptovali sourozence, dnes osmnáctiletého Jamese a šestnáctiletou Amy. „Získat je byl docela dlouhý proces, ale jakmile jsme je měli doma, začalo pro nás jedno z nejúžasnějších období.”

Bohužel tímto zdravotní peripetie neskončily. Ve třiceti letech byla Natashe diagnostikována těžká fáze onemocnění lichen planus v oblasti genitálií (výsev svědivých a mnohdy bolestivých červenohnědých vřídků na sliznicích).

„Měla jsem velké bolesti v oblasti genitálií a uvědomovala jsem si, že něco není v pořádku. Bohužel i sex byl pro mě velmi bolestivý, navíc jsem během něj i silně krvácela. Tehdy jsem vyzkoušela kde co, všemožné léky, mastičky, ale nic nefungovalo. Na sex jako takový jsem musela úplně zapomenout. Málokdo si umí představit, jak moc těžké to pro mě bylo. Tehdy jsem byla mnohem víc nešťastná než Damien, který vše dokázal přijímat s mnohem větším nadhledem,” svěřuje se žena.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

Po letech neúspěšné léčby jí lékaři v roce 2017 doporučili kvůli stupňujícím se potížím hysterektomii. V roce 2019 u ní navíc našli volnou tekutinu v horní části pochvy a rozhodli o provedení plné vasektomie (ženské sterilizaci).

Natashe tak zůstaly jen dva centimetry spodní části pochvy, která je sice neporušená, ale slepená, kvůli čemuž musí každých 12 měsíců podstoupit chirurgický zákrok, při kterém jí lékaři zbytky vaginy od sebe odlepují. Každá návštěva toalety je pro ni bolestivá záležitost a neustále jí hrozí, že začne krvácet.

Nezbylo jí tak nic jiného než se se svým mužem smířit, že sex jako takový už společně nikdy neprožijí. Ani jeden z nich přitom nesmutní. Vše vzali jako součást svých životů.

Jak dobře znáte svou vaginu? Sedm překvapivých faktů, která se v biologii neučí

Vztahy a sex

„Věřím, že to všechno zvládneme a budeme dál spolu i bez vidiny společného sexu. Neděje se tak, protože bychom nechtěli, ale prostě nemůžeme. Sama jsem si už na život bez pochvy zvykla,” uzavírá Natasha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám