Hlavní obsah

Tři sta tisíc korun pro protiprávně sterilizované ženy, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek schválili ve třetím čtení odškodnění protiprávně sterilizovaných žen mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012. Dostat mají jednorázově 300 tisíc korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

„Jsem přesvědčen, že má tento zákon odstranit chybu komunistického systému. Nemá vůbec nic společného s tím, co dělali gynekologové v té době,“ řekl na plénu lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Za příklad označil tehdejší stav medicíny, která neznala opakované císařské řezy. „Muselo se to vyřešit nějak jinak, protože ty ženy umíraly,“ podotkl.

Narážka na „chybu komunismu“ zvedla ze židle šéfa poslanců KSČM Leo Luzara, který obvinil Svobodu z pokrytectví s tím, že náhrady platí až do roku 2012, tedy více než dvacet let po pádu komunistického režimu. „Nejedná se tedy o přežitek či relikt,“ oponoval.

Ženy budou moci používat příjmení bez přípony -ová bez jakýchkoliv podmínek

Domácí

Podle Ligy lidských práv nicméně sterilizovala československá vláda v letech 1970–1990 romské ženy programově jako součást politiky, jejímž cílem bylo snížit „vysokou, nezdravou“ porodnost romských žen. Tuto politiku odsoudila Charta 77 a koncem osmdesátých let byla rozsáhlým způsobem zdokumentována disidenty Zbyňkem Andršem a Rubenem Pellarem.

Samotný návrh však vymezuje období téměř 46 let od platnosti zákona o zdraví lidu až do přijetí nové normy pro zdravotnické zákroky. Odškodné připadne tedy ženám, které sterilizaci podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012. Pro sterilizaci se nemusely podle zdůvodnění rozhodnout svobodně, ale po přesvědčování nebo hrozbě odebrání dětí či dávek.

Odškodnění by se mohlo týkat podle autorů předlohy až 400 lidí. Stát by tedy mohl vyplatit nejvýše 120 milionů korun.

Prohlásit prezidenta Zemana nezpůsobilým? Většina Sněmovny je proti

Domácí

Pro návrh hlasovalo 120 ze 150 přítomných poslanců, proti byla pouze Monika Jarošová z SPD, zbytek se zdržel.

Zákon musí nyní schválit ještě Senát a podepsat prezident. Pokud projde, budou moci oběti o částku zažádat do tří let od účinnosti zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám