Hlavní obsah

Slovenská policie poukazuje na zneužívání státní moci v období Ficových vlád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku v minulosti docházelo ke zneužívání státní moci k upevnění vlivu oligarchů a politiků na probíhající trestní řízení. Na pondělní tiskové konferenci to řekl slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda nejsilnější opoziční strany na Slovensku Smer Robert Fico

Článek

Reagoval tak na kritiku strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, která označila páteční zadržení bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara za oficiální útok na opozici šest týdnů před volbami. V zářijových parlamentních volbách totiž Gašpar kandiduje právě za Směr. Policejní exprezident čelí podezření z korupce. Gašpar byl v neděli propuštěn a bude vyšetřovaný na svobodě.

„Rozumíme tomu, že lidé tu budovali 12 let systém ‚našich lidí‘, v rámci kterého bylo dovoleno všechno v rámci trestního řízení. Spisy se podle vyjádření klíčových svědků nosily na stůl přímo premiérovi a vykonával to přímo prezident policejního sboru,“ reagoval Hamran na kritiku policie ze strany Směru. Právě zmíněných 12 let byla u moci Ficova strana.

Podpora Ficova Směru překročila 20 procent

Evropa

Policie z tohoto období vyšetřuje případy týkající se podezření ze zneužívání policie a soudy už uznaly několik bývalých elitních policistů vinnými z vynášení informací a korupce. „U soudu bylo prokázáno, dvakrát nepravomocně a jednou dokonce pravomocně, že jsou vinní, “ dodal Hamran.

Neřídí nás Soros ani prezidentka

Policejní prezident vyzval představitele politických stran, aby nezatahovali policii do předvolební kampaně. „Byli bychom velmi rádi, aby policii z kampaně vynechali,“ řekl Hamran. Odmítl Ficovo tvrzení, že vyšetřovatelé Národní kriminální agentury (NAKA) mají zrušené dovolené a připravuje se další zatčení představitelů opozice.

„Chci také kategoricky odmítnout nesmysly, že vyšetřovatele řídí prezidentka, premiér, který zastupuje ministra vnitra a podobně. Je podsouvané veřejnosti, že americký miliardář George Soros zde řídí nějaké procesy včetně trestněprávních,“ uvedl Hamran v odpovědi na informace, které odzněly na víkendových tiskových konferencích strany Směr. „Každý normálně smýšlející člověk této republiky musí tyto nesmysly odmítnout,“ dodal.

Vítěz minulých slovenských voleb Igor Matovič by v září pohořel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám